Makovník
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
g
polohrubá múka
soľ
2
ks
žĺtok
1
ks
vajce
35
g
práškový cukor
kôra z citróna
mlieko
70
g
maslo
Kvások
25
g
droždie
5
g
práškový cukor
1
dl
mlieko
Maková plnka
450
g
mak
40
g
maslo
100
g
práškový cukor
mletá škorica
100
g
kandizovaná pomarančová kôra
100
g
hrozienka
2
ks
vaječný bielok
Poleva
100
g
kryštálový cukor
1/2
dl
voda
vanilka
100
g
čokoláda
postup
Z droždia, cukru a teplého mlieka si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Žĺtky a vajce vymiešame s cukrom, pridáme múku, soľ, vykysnutý kvások, postrúhanú citrónovú kôru a s mliekom vypracujeme cesto, do ktorého pomaly pridáme ešte roztopené maslo. Vypracované cesto dáme vykysnúť na teplé miesto. Potom ho rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, potrieme makovou plnkou a zavinieme. Záviny vložíme do vymastených foriem, necháme ešte chvíľu kysnúť, potrieme vodou a upečieme vo vyhriatej rúre 45 min. Upečené záviny vyklopíme a vychladnuté natrieme polevou. Maková plnka: Mak zomelieme, pridáme maslo, postavíme na oheň a miešame, až kým sa maslo neroztopí. Potom pridáme cukor, škoricu, pokrájanú kandizovanú pomarančovú kôru, hrozienka a nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Poleva : Cukor s vodou varíme, až ký nezbelie. Potom pridáme postrúhanú vanilku, postrúhanú čokoládu a zľahka premiešame.
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
dobruchut.sk
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.