Pridať recept

Makovník

ingrediencie

500 g
polohrubá múka
soľ
2 ks
žĺtok
1 ks
vajce
35 g
práškový cukor
kôra z citróna
mlieko
70 g
maslo

Kvások

25 g
droždie
5 g
práškový cukor
1 dl
mlieko

Maková plnka

450 g
mak
40 g
maslo
100 g
práškový cukor
mletá škorica
100 g
kandizovaná pomarančová kôra
100 g
hrozienka
2 ks
vaječný bielok

Poleva

100 g
kryštálový cukor
1/2 dl
voda
vanilka
100 g
čokoláda

postup

Z droždia, cukru a teplého mlieka si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Žĺtky a vajce vymiešame s cukrom, pridáme múku, soľ, vykysnutý kvások, postrúhanú citrónovú kôru a s mliekom vypracujeme cesto, do ktorého pomaly pridáme ešte roztopené maslo. Vypracované cesto dáme vykysnúť na teplé miesto. Potom ho rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, potrieme makovou plnkou a zavinieme. Záviny vložíme do vymastených foriem, necháme ešte chvíľu kysnúť, potrieme vodou a upečieme vo vyhriatej rúre 45 min. Upečené záviny vyklopíme a vychladnuté natrieme polevou. Maková plnka: Mak zomelieme, pridáme maslo, postavíme na oheň a miešame, až kým sa maslo neroztopí. Potom pridáme cukor, škoricu, pokrájanú kandizovanú pomarančovú kôru, hrozienka a nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Poleva : Cukor s vodou varíme, až ký nezbelie. Potom pridáme postrúhanú vanilku, postrúhanú čokoládu a zľahka premiešame.
 
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať