Ražné bochníčky
4
porcie
145
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
1
PL
slnečnicový olej
1
KL
soľ
250
g
hladká ražná múka
25
g
kvások
21
g
droždie
1
KL
cukor
podľa chuti
mak
rasca
postup
1.
Do misy dáme olej, soľ, a múku. Rozmiešame 250 ml vlažnej vody s kváskom, droždím aj cukrom a prilejeme do múku. Všetko dôkladne spracujeme elektrickým miesičom, kým sa cesto neoddeľuje od stien misy. Cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť asi 30 minút.
2.
Plechy vystelieme papierom na pečenie. Na pomúčenej doske cesto miesime ešte asi 10 minút a udierame ním o dosku. Sformujeme ho na valček a rozkrájame na 12 kúskov. Pomúčenými rukami z nich urobíme bochníčky a poukladáme na plech.
3.
Bochníčky potrieme vodou a podľa chuti posypeme rascou, koriandrom, sezamom, makom alebo ražným šrotom a rukou zľahka pritlačíme. Bochníky prikryjeme a pri izbovej teplote necháme kysnúť asi hodinu. Rúru predhrejeme na 220°C.
4.
Pečieme v horúcej rúre do zlatohneda asi 20-25 minút. Pri pečení dáme na dno rúry kastrólik s horúcou vodou, aby sa na povrchu pečiva vytvorila chrumkavá krusta. Vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na drôtenú mriežku.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.