Pridať recept

Ražný kvasený chlieb

6
porcií
135
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Na kvások

1 ks
cibuľa
50 g
hladká ražná múka

Cesto

1 KL
olej
2 KL
morská soľ
250 g
jemný pšeničný šrot
750 g
jemný ražný šrot
1 KL
fenilkové semienka
750 ml
cmár
50 g
pekársky kvások
42 g
droždie
1 KL
cukor
trochu
pšeničný šrot na posypanie

postup

1.
Na kvások ošúpeme cibuľu, pokrájame nadrobno a zmiešame s ražnou múkou a 4 lyžicami vody. Kvások prikryjeme zloženou mokrou utierkou a necháme odstáť 2-3 dni. Obsah občas premiešame a častejšie navlhčíme utierku.
 
2.
Plech posypeme múkou. Do misy dáme olej, soľ, ražný šrot a anízové semienka alebo rascu. Všetko dôkladne premiešame.
3.
Cmar zohrejeme, aby bol vlažný, a zmiešame s pripraveným kváskom, droždím a cukrom. Zmes prilejeme do múky a nadstavcami na miesenie spracúvame na lepkavé cesto 5 minút.
4.
Nakoniec cesto veľmi dôkladne premiesime pomúčenými rukami a niekoľkokrát ním udrieme o múkou posypanú dosku. Cesto posypeme múkou a prikryté necháme na teplom mieste kysnúť 2-3 hodiny, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
5.
Cesto znova premiesime, sformujeme do podlhovastého bochníka a položíme na plech. Prikryjeme a necháme kysnúť 1-2 hodiny, opäť by sa malo zdvojnásobiť.
6.
Rúru predhrejeme na 200°C. Na dno rúry dáme ohňovzdornú nádobu s horúcou vodou. Hornú plochu bochníka pozdĺžne narežeme a potrieme vodou. Pečieme v rozohriatej rúre 1 ½ hodiny, po 30 a 50 minútach pečenia povrch chleba potrieme, aby bol chrumkavý.
7.
Chlieb je upečený, keď sa dá ľahko vybrať z plechu a pri skúške špajľou nevidieť po vpichu nijaké zvyšky cesta. Pri poklepaní na spodok je dutý.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...