Pridať recept

Bavorské mäsové pirôžky

ingrediencie

Cesto

42 g
droždie
500 g
múka
120 g
maslo
1 ks
vajce
1 KL
soľ

Plnka

2 ks
cibuľa
150 g
bravčový rezeň
1/2 zväzok
petržlenová vňať
2 PL
slnečnicový olej
2 PL
vývar
2 PL
kyslá smotana
1 KL
sušený majorán
1 KL
sladká paprika
štipiek
soľ
štipiek
mleté čierne korenie
1 ks
vajce na potretie

postup

1.
V menšom hrnčeku mierne zohrejeme 150 ml vody. Rozdrobíme do nej droždie, premiešame a necháme ho rozpustiť. Múku dáme do misy.
 
2.
Rozohrejeme maslo a necháme vychladnúť, aby bolo vlažné. Do múky pridáme rozpustené droždie, maslo, vajce a soľ. Elektrickým ručným miesičom vypracujeme lepkavé cesto.
3.
Dosku zľahka posypeme múkou. Na nej cesto miesime rukami a udierame o dosku asi 10 minút, kým nie je pružné a neprestáva sa lepiť. Cesto vrátime do misy, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
4.
Medzitým si pripravíme plnku. Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. Rezeň alebo zvyšky pečeného mäsa pokrájame na drobné kocky. Petržlenovú vňať umyjeme a osušíme, lístky obtrháme a pokrájame najemno.
5.
Na panvici rozohrejeme olej. Za stáleho miešania na ňom opekáme mäso s cibuľou, kým cibuľa nie je sklovitá a mäso nezhnedne zo všetkých strán. Ak použijeme zvyšky pečeného mäsa, pridáme ich až potom, keď cibuľa zosklovatie. Mäso už potom iba krátko prehrejeme.
6.
Panvicu odstavíme a do mäsovej plnky vmiešame vývar, kyslú smotanu, petržlenovú vňať, majorán, papriku, soľ a čierne korenie.
7.
Rúru predhrejeme na 200°C. Plechy vyložíme papierom na pečenie. na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Povykrajujeme si štvorčeky s hranou asi 8 cm a doprostred každého dáme 1 lyžičku plnky.
8.
Rozbijeme vajce a bielok oddelíme od žĺtka (žĺtok odložíme). Okraje cesta potrieme bielkom a pritlačíme k sebe, aby vznikol trojuholník. Pirôžky rozložíme na plech, potrieme žĺtkom a necháme kysnúť 10 minút. Pečieme ich do zlatohneda 15 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Bezstarostné varenie: Jedlá z pliecka do jedného pekáča
Bezstarostné varenie: Jedlá z bravčového pliecka do jedného pekáča
Takéto varenie sa vám bude nepochybne páčiť. Stačí vám nakrájať všetky suroviny, zamiešať v plechu...
Pirohy áno, ale tatarčané? Kedysi jedlo chudobných, dnes už ich robí málokto! Bohatá plnka a cesto jemné ako
Pirohy áno, ale tatarčané? Kedysi jedlo chudobných, dnes už ich robí málokto! Bohatá plnka a cesto jemné ako vatička. Ak ich raz vyskúšate, iné robiť nebudete
Jemné cesto, bohatá plnka a chuť perfektná. Do cesta nejde vajce, ale tajomstvo spočíva v inej surovine, toto je ona!
TOP
Sladké pirohy s čučoriedkami
Žiadne vajce, žiadne zemiaky a pirohy mäkké ako vatička! Toto sú najlepšie pirohy na svete, iné už nerobím, dnes so sladkými plnkami
Sladký obed aj dezert v jednom! Úžasne jemné a mäkké sladké pirohy tak, ako ich máme najradšej.
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Ľudia potrebujú cholesterol na správne fungovanie. Nie je však až také ťažké prekročiť správnu hladinu,...
Už ste pirohy niekedy vyprážali? Neviem vysvetliť, aké dobré sú tieto vyprážané pirohy, celkom z iného sveta
Už ste pirohy niekedy vyprážali? Neviem vysvetliť, aké dobré sú tieto vyprážané pirohy, celkom z iného sveta a absolútne fantastické
Bryndzové pirohy sú fantastické, ale tieto sú oveľa chutnejšie! Zvonka krásne chrumkavé, vo vnútri úžasne...
Nikdy ho nepridávajte do pirohov! Budú tvrdé a nebudú chutiť tak, ako majú. Toto je tajomstvo mäkkých a chutných pirohov
Nikdy ho nepridávajte do pirohov! Budú tvrdé a nebudú chutiť tak, ako majú. Toto je tajomstvo mäkkých a chutných pirohov
Pirohy sú jedným z našich najobľúbenejších jedál. Radi ich pripravujeme na sladko alebo na slano. A hoci je...