Pridať recept

Kysnuté cesto na Vianočku

ingrediencie

1 kocka
droždie
1/8 liter
vlažné mlieko
3 ks
vaječný žĺtok
100 g
maslo
1 štipka
soľ
5 PL
javorový sirup
citrónová kôra
500 g
pšeničná celozrnná múka
100 g
hrozienka v rume
50 g
kandizovaná citrónová kôra
trochu
hladká múka na posypanie dosky
trochu
tuk na vymastenie
1 ks
vajce na potretie
trochu
mlieko
podľa chuti
mandle

postup

1.
Na začiatok si spracujeme kvasnice. Kocku droždia rozdrobíme do 1/8 litra vlažného mlieka a budeme miešať, až kým sa nerozpustí.
 
2.
Na penu vymiešame 3 žĺtky so 100 g zmäknutého masla, štipkou soli a 5 lyžicami javorového sirupu. Do masy pridáme postrúhanú citrónovú kôru a 500 g pšeničnej celozrnnej múky a rozmiešané droždie.
3.
Premiesime vykysnuté cesto, potom ho priklopíme a necháme ho odležať cez noc na chladnom mieste. Pozor nie viac ako 12 hodín! Cesto nám počas noci stuhne a zdvojnásobí svoj objem . Do takto pripraveného cesta pridáme 100 g hrozienok, ktoré je najlepšie namočiť v rume a 50 g kandizovanej citrónovej kôry. Cesto opäť necháme na kratšiu dobu vykysnúť.
4.
Pomúčime si pracovnú dosku, na ktorej si pripravíme z cesta 3 až 4 valčeky a spletieme ich do vrkoča. Potrieme tukom plech, na ktorý prenesieme vrkoč, ktorý potrieme vajíčkom s mliekom a môžeme posypať s mandľami. Na strednú priečku vložíme do studenej rúry spracovaný vrkoč a budeme piecť pri teplote 200°C asi 40 – 50 minút. Pečieme do vtedy, pokiaľ nemáme zlatistú kôrku.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...
Najlepšie recepty na letné maškrty z kysnutého cesta
Najlepšie recepty na letné maškrty z kysnutého cesta a zopár tipov, ako cesto vylepšiť
Takéto fantastické koláče nám pripravovali naše staré mamy, keď sme boli ešte deti a užívali si prázdniny...
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.
Vianočné dobroty z kysnutého cesta
Vianočné dobroty z kysnutého cesta: Osvedčené recepty na sviatočné pečivo
Zavoňajú, potešia a zasýtia. Kysnuté pochúťky na sviatočný stôl.
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
A čo vy? Ochutnávate surové cesto počas vianočného pečenia? Toto je dôvod, prečo by ste tak už nemali robiť!
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...