Pridať recept

Odpaľované cesto (základný recept)

ingrediencie

50 g
maslo
1 štipka
soľ
1/4 liter
voda
200 g
múka
4 ks
vajce
trochu
prášok do pečiva
1/5 šálka
voda

postup

Overený recept na odpoľováné cesto - krok po kroku. 

1.

V hrnci privedieme k varu 50 g masla, štipku soli a ¼ litra vody. Potom hrniec odstavíme z ohňa a naraz doň vsypeme 200 g múky. Premiešame, vrátime hrnec na plameň. Budeme miešať dovtedy, až kým sa cesto nelepí na nádobu.

 
2.

Cesto prenesieme de misky, a keď trochu vyclhadne po jedno pridáme a zašľaháme štyri vajíčka. Ako budeme pridávať posledné vajce primiešame ho aj spolu s práškom do pečiva, ktorého pridáme za hrot noža. Cesto, ktoré nám vzniklo je hladké, lesklé a zlatožlté.

3.

Ak si chceme pripraviť veterníky naplníme odpaľovaným cestom platené vrecúško, z ktorého budeme postupne striekať na plech požadované tvary. Veterníky budeme piecť asi 20 minút. Rúru si, ale musíme dopredu predhriať na teplotu 220°C. Dbáme na to, že počas pečenia nesmieme rúru nikdy otvoriť.

4.

Upečené veterníky necháme vychladnúť na mriežke a neskôr plníme krémom podľa receptu. 

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
office.petrasova
8.5.2023 21:48 | |
+0 -0
Vďaka Bohu za tento recept :) SKúšala som ho už minulý rok a mal veľký úspech u všetkých 30 kolegov v práci. Vraj lepsie venčeky a veterníky ako z cukrárne. Ale prišla som o appku kde som ho mala zapísaný tak som tento týždeň musela hľadať znovu. TRI RECEPTY! DVANASŤ VAJEC V KOŠI! Veľká škoda, ale naštastie som nasla fotku a hneď som vedela že toto je TEN recept! :) :) Kiež by som mohla dať fotku. Z jednoho receptu mi este na spodku vrecka zostalo trocha cesta. Doložila som ho týmto cestom. A viete čo? Prvý veterník totálna nedopečená placka, druhý menej placka, tretí stále placka a od štvrtého to nádherne drží tvar, krásne nakysli, nesplasli, a sú perfetkne upečené. Naozaj z celého srdca ďakujem za tento recept! :)
renesens
6.9.2014 20:11 | |
+9 -17
Akurat som ich dopiekla a neviem sa ich dojest , iked chyba plnka a poleva! :) (y) 8:| 8:| 8:| 8:|