Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
Vašich
24242
receptov

Trené cesto

Tento druh cesta si vyžaduje, aby sa všetky jeho prísady miesili dlho a rovnomerne. Tak, aby nám vznikla homogénna a hladká hmota. V starších receptoch sa môžeme stretnúť s tým, že sa muselo vajce, mlieko a cukor miesiť minimálne 30 minút a niekedy dokonca aj jednu celú hodinu, a to len jedným smerom. Keďže sa v súčasnosti používa jemnejší cukor, preto sa znížil aj samotný čas miesenia na 10 až 20 minút.

Ak si chceme pripraviť obzvlášť jemné cesto, musíme oddeliť bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme hustý a pevný sneh. V prípade, že použijeme o niečo menej cukru a masla, ako sa uvádza v nasledovnom postupe, je nutné pridať ešte 2 lyžičky prášku do pečiva.

Suroviny:

  • trochu maslo na vymastenie
  • trochu múka na vysypanie formy
  • 4 ks vajce
  • 75 g cukor
  • 100 g cukor
  • 1 PL vanilkový cukor
  • 200 g maslo
  • 1 štipka soľ
  • 4 cl rum
  • 300 g múka

Postup receptu:

  • 1.
    Najskôr si predhrejeme rúru na 180°C, a potom vytrieme formu maslom, ktorú následne vysypeme múkou alebo piškótovou mrveničkou.
  • 2.
    Rozdelíme 4 vajíčka na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého budeme pomaly prisypávať 75 g cukru a ušľaháme dohusta.
  • 3.
    100 g cukru, lyžicu vanilkového cukru, 200 g mäkkého masla a štipku soli budeme miešať na penu, až kým sa cukor celkom nerozpustí. Postupne budeme pridávať žĺtky, 2 likérové poháriky rumu prípadne Araku a 300 g preosiatej múky.
  • 4.
    Do zmesi zľahka vmiešame sneh. Pripravenú formu naplníme cestom a budeme piecť v strednej vyhriatej rúre 50-60 minút.
  • 5.
    Ku koncu pečenia je potrebné drievkom skontrolovať či je cesto dostatočne prepečené. Vytvorený jednoduchý koláč necháme ešte 10 minút odstáť vo vypnutej rúre.
Ohodnoť recept
  • Hodnotenie: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tlačiť recept
0 100 0

Podobné recepty

Diskusia k receptu

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu Trené cesto.

Kým skončíte s varením, prečítajte si:

Ďalšie recepty

Fotorecept: Diabolský granadír

Najprv si uvaríme zemiaky v osolenej vode, ktoré sme nakrájali na drobné kúsky. Tak isto si uvaríme aj cestoviny do mäkka.. Medzitým na oleji speníme očistenú a nakrájanú cibuľku.. Pridáme 1KL...

Recept od: vacica vacica

Fotorecept: Halušky s kyslou kapustou a hubami

Zemiaky očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme k nim vajce, 1/2 lyžičky soli a trochu mlieka, premiešame. Do tejto zmesi postupne vmiešavame hladkú múku, tak aby sa vytvorilo stredne...

Recept od: lieeenkaaa lieeenkaaa

Šišky zo zemiakového cesta

Uvarené zemiaky najemno nastrúhame, pridáme múku, štipku soli, rozpustené maslo, postrúhanú citrónovú kôru, kvások - ktorý sme si pripravili z mlieka jednej polievkovej lyžice múky a čerstvého...

Recept od: diabambulka diabambulka

Fotorecept: Rybacia omeleta

Osmažila som na panvici 400g filé, ale polovičku som si nechala na polievočku :). Filé rozdrobíme a zalejeme rozšľahanými vajíčkami.. Prikryjeme pokrývkou, aby sme nemuseli omeletu otáčať...

Recept od: Vendelincok Vendelincok

Fotorecept: Višňové strakoše s makom

Milujú ich deti aj dospelý.

Recept od: Ingova Ingova
Viac podobných receptov nájdete v kategóriách: Koláče a dezerty, Cestoviny a pizza

Najobľúbenejšie témy:

Dobruchut | Kontakt | Pravidlá | Reklama | Kariéra v Azete | Pripomienky | Na stiahnutie | Cookies

© Azet.sk a.s. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich
prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×