Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
Vašich
29223
receptov

Trené cesto

Tento druh cesta si vyžaduje, aby sa všetky jeho prísady miesili dlho a rovnomerne. Tak, aby nám vznikla homogénna a hladká hmota. V starších receptoch sa môžeme stretnúť s tým, že sa muselo vajce, mlieko a cukor miesiť minimálne 30 minút a niekedy dokonca aj jednu celú hodinu, a to len jedným smerom. Keďže sa v súčasnosti používa jemnejší cukor, preto sa znížil aj samotný čas miesenia na 10 až 20 minút.

Ak si chceme pripraviť obzvlášť jemné cesto, musíme oddeliť bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme hustý a pevný sneh. V prípade, že použijeme o niečo menej cukru a masla, ako sa uvádza v nasledovnom postupe, je nutné pridať ešte 2 lyžičky prášku do pečiva.

Suroviny:

  • trochu maslo na vymastenie
  • trochu múka na vysypanie formy
  • 4 ks vajce
  • 75 g cukor
  • 100 g cukor
  • 1 PL vanilkový cukor
  • 200 g maslo
  • 1 štipka soľ
  • 4 cl rum
  • 300 g múka

Postup receptu:

  • 1.
    Najskôr si predhrejeme rúru na 180°C, a potom vytrieme formu maslom, ktorú následne vysypeme múkou alebo piškótovou mrveničkou.
  • 2.
    Rozdelíme 4 vajíčka na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého budeme pomaly prisypávať 75 g cukru a ušľaháme dohusta.
  • 3.
    100 g cukru, lyžicu vanilkového cukru, 200 g mäkkého masla a štipku soli budeme miešať na penu, až kým sa cukor celkom nerozpustí. Postupne budeme pridávať žĺtky, 2 likérové poháriky rumu prípadne Araku a 300 g preosiatej múky.
  • 4.
    Do zmesi zľahka vmiešame sneh. Pripravenú formu naplníme cestom a budeme piecť v strednej vyhriatej rúre 50-60 minút.
  • 5.
    Ku koncu pečenia je potrebné drievkom skontrolovať či je cesto dostatočne prepečené. Vytvorený jednoduchý koláč necháme ešte 10 minút odstáť vo vypnutej rúre.
Ohodnoť recept
  • Hodnotenie: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tlačiť recept
0 100 0

Podobné recepty

Diskusia k receptu

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu Trené cesto.

Kým skončíte s varením, prečítajte si:

Ďalšie recepty

Cuketové rezance s tuniakom

Cukety nakrájame na rezance s hrúbkou asi 4 milimetre. Rezančeky presolíme a necháme odležať. Pripravíme si filé z tuniaka a necháme ho odkvapkať. Najemno nakrájame cesnak.. Na olivovom oleji...

Recept od: Calvo_tuniak Calvo_tuniak

Fotorecept: Hrianky s hovädzím mäsom

Speníme cibuľku na troche oleja. Pridáme mleté mäso, trošku kečupu, osolíme a podusíme do mäkka (cca 20min).. Medzitým si v rúre alebo v hriankovači spravíme topinky.. Mäso dáme na hrianky,...

Recept od: Vendelincok Vendelincok

Camembert zapečený v lístkovom ceste

Vyvaľkaný plát lístkového cesta nakrájame na štvorce veľké približne 15 x 15 cm, ak máme väčší priemer syra, urobíme tieto štvorce väčšie. Ide o to, aby sa nám camembert dobre balil a cesto držalo...

Fotorecept: Zapekaná ovsena kaša

Konečne mám viac času a môžem sa s vami podeliť o recepty. Poslednú dobu sa snažím zdravo stravovať, ale sladkého sa nedokážem zdať. Tak si spravím aspoň výborne sladké raňajky na rôzne spôsoby...

Recept od: Spydigy Spydigy

Ovsená kaša bez varenia

Toto je taký rýchly recept, keď vás prepadne hlad a nechce sa vám variť. Chute na kašu mávam často, desiata, kalorický obed ak niekam idem a ponáhľam sa, večera –ak viem, že ma čaká písanie do rána...

Taštičky z lístkového cesta

recept je vhodný na oslavy, grilovačky záhradné párty a na iné voľnočasové aktivity :)

Recept od: MissBee MissBee

Fotorecept: Špaldovo-orechové halušky

Pripravíme si cesto zmiešaním krupice a orechov, pridáme vajce, olej a soľ. Potom pomaly prilievame vodu, kým nevznikne haluškové cesto. Do hrnca dáme variť vodu, keď začne vrieť, znížime plameň...

Recept od: eva2mala eva2mala

Mr. "Sunny side up" burger

Mäso pomeľte na stroji, dajte ho do misy, pridajte horčicu a korenie.. Z pripravenej mäsovej zmesi vytvarujte 2 pekné burgre, ktoré budú o trošku väčšie jako burgrové žemle. Po chvíľke ich opečte...

Hippie vegetariánsky toast

Koriandrové pesto – hrsť koriandra nasekáme nadrobno, v mažiari alebo mixéri zmiešame s pretlačeným cesnakom, soľou, korením a olejom (cca 1-2 PL, aby malo pesto roztierateľnú konzistenciu). Zvyšné...

Viac podobných receptov nájdete v kategóriách: Koláče a dezerty, Cestoviny a pizza

Najobľúbenejšie témy:

Dobruchut | Kontakt | Pravidlá | Reklama | Kariéra v Azete | Pripomienky | Na stiahnutie | Cookies

© Azet.sk a.s. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich
prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×