Vašich
23566
receptov

Trené cesto

Tento druh cesta si vyžaduje, aby sa všetky jeho prísady miesili dlho a rovnomerne. Tak, aby nám vznikla homogénna a hladká hmota. V starších receptoch sa môžeme stretnúť s tým, že sa muselo vajce, mlieko a cukor miesiť minimálne 30 minút a niekedy dokonca aj jednu celú hodinu, a to len jedným smerom. Keďže sa v súčasnosti používa jemnejší cukor, preto sa znížil aj samotný čas miesenia na 10 až 20 minút.

Ak si chceme pripraviť obzvlášť jemné cesto, musíme oddeliť bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme hustý a pevný sneh. V prípade, že použijeme o niečo menej cukru a masla, ako sa uvádza v nasledovnom postupe, je nutné pridať ešte 2 lyžičky prášku do pečiva.

Suroviny:

  • trochu maslo na vymastenie
  • trochu múka na vysypanie formy
  • 4 ks vajce
  • 75 g cukor
  • 100 g cukor
  • 1 PL vanilkový cukor
  • 200 g maslo
  • 1 štipka soľ
  • 4 cl rum
  • 300 g múka

Postup receptu:

  • 1.
    Najskôr si predhrejeme rúru na 180°C, a potom vytrieme formu maslom, ktorú následne vysypeme múkou alebo piškótovou mrveničkou.
  • 2.
    Rozdelíme 4 vajíčka na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého budeme pomaly prisypávať 75 g cukru a ušľaháme dohusta.
  • 3.
    100 g cukru, lyžicu vanilkového cukru, 200 g mäkkého masla a štipku soli budeme miešať na penu, až kým sa cukor celkom nerozpustí. Postupne budeme pridávať žĺtky, 2 likérové poháriky rumu prípadne Araku a 300 g preosiatej múky.
  • 4.
    Do zmesi zľahka vmiešame sneh. Pripravenú formu naplníme cestom a budeme piecť v strednej vyhriatej rúre 50-60 minút.
  • 5.
    Ku koncu pečenia je potrebné drievkom skontrolovať či je cesto dostatočne prepečené. Vytvorený jednoduchý koláč necháme ešte 10 minút odstáť vo vypnutej rúre.
Ohodnoť recept
  • Hodnotenie: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tlačiť recept
0 100 0

Podobné recepty

Diskusia k receptu

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu Trené cesto.

Kým skončíte s varením, prečítajte si:

Ďalšie recepty

Fotorecept: Domáci bagel

Podľa historikov bol bagel kedysi tradičným židovským pečivom vo východnom Poľsku. Dnes je to známe pečivo, do ktorého sa zvyknú pridávať rôzne semienka, či cibuľa a zdobí sa zrnkami soli, kmínom...

Recept od: ivet_hrabovska ivet_hrabovska

Fotorecept: Zapekané zemiaky s fazuľkovo-zeleninovou náplňou

K zapekaným zemiakom môžeme pridať čokolvek, čo vám zvýši v chladničke. Okrem zbytku mäsa som použila grilovanú papriku, uvarenú bielu fazuľu, uvarené zemiaky z druhého dňa a trochu pohánkových...

Recept od: hanus_prg hanus_prg

Gaštanové pyré

Pretlačené gaštany zamiešame s cukrom a rumom a pretlačíme tak, aby masa padala na misu v podobe tenkých rezancov, ktoré ozdobíme šľahačkou a roztopenou čokoládou.

Recept od: najkucharka najkucharka

Fotorecept: Cuketové lečo

aj keď sa u nás lečo robí s vajcom ja toto cuketové "lečo" robím zásadne bez ale zato s prídavkom klobásky, slaniny podľa toho čo doma mám...

Recept od: evauhlik evauhlik

Kuracie rizoto

Cibuľku pokrájanú nadrobno speníme na masti. Pridáme pokrájané kuracie mäso na drobné kúsky. Keď mäso zmäkne pridáme kukuricu, hrášok a mrkvu pokrájanú na kocky.. Nakoniec pridáme umytú ryžu,...

Recept od: torticka2 torticka2

Gratinované zemiaky

Zemiaky si očístíme, nakrájame na kolieska a povaríme v osolenej vode nie celkom do mäkka.. Medzitým ako sa nám budú variť zemiaky, nakrájame si salámu (party salama) na rezančeky.. Z kyslej...

Recept od: iVaNa-P iVaNa-P

Zapečené paradajky s vajíčkom

Vrch paradajok skrojíme a vnútro vydlabeme lyžicou. Takto vydlabené osolíme, okoreníme a do každej rozklepneme vajíčko.. Takto pripravené paradajky poukladáme na vymastený plech a zapečieme...

Recept od: muz_s_vareskou muz_s_vareskou
Viac podobných receptov nájdete v kategóriách: Koláče a dezerty, Cestoviny a pizza

Najobľúbenejšie témy:

Dobruchut | Kontakt | Pravidlá | Reklama | Kariéra v Azete | Pripomienky | Na stiahnutie

© Azet.sk a.s. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich
prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×