Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
Vašich
25256
receptov

Trené cesto

Tento druh cesta si vyžaduje, aby sa všetky jeho prísady miesili dlho a rovnomerne. Tak, aby nám vznikla homogénna a hladká hmota. V starších receptoch sa môžeme stretnúť s tým, že sa muselo vajce, mlieko a cukor miesiť minimálne 30 minút a niekedy dokonca aj jednu celú hodinu, a to len jedným smerom. Keďže sa v súčasnosti používa jemnejší cukor, preto sa znížil aj samotný čas miesenia na 10 až 20 minút.

Ak si chceme pripraviť obzvlášť jemné cesto, musíme oddeliť bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme hustý a pevný sneh. V prípade, že použijeme o niečo menej cukru a masla, ako sa uvádza v nasledovnom postupe, je nutné pridať ešte 2 lyžičky prášku do pečiva.

Suroviny:

  • trochu maslo na vymastenie
  • trochu múka na vysypanie formy
  • 4 ks vajce
  • 75 g cukor
  • 100 g cukor
  • 1 PL vanilkový cukor
  • 200 g maslo
  • 1 štipka soľ
  • 4 cl rum
  • 300 g múka

Postup receptu:

  • 1.
    Najskôr si predhrejeme rúru na 180°C, a potom vytrieme formu maslom, ktorú následne vysypeme múkou alebo piškótovou mrveničkou.
  • 2.
    Rozdelíme 4 vajíčka na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého budeme pomaly prisypávať 75 g cukru a ušľaháme dohusta.
  • 3.
    100 g cukru, lyžicu vanilkového cukru, 200 g mäkkého masla a štipku soli budeme miešať na penu, až kým sa cukor celkom nerozpustí. Postupne budeme pridávať žĺtky, 2 likérové poháriky rumu prípadne Araku a 300 g preosiatej múky.
  • 4.
    Do zmesi zľahka vmiešame sneh. Pripravenú formu naplníme cestom a budeme piecť v strednej vyhriatej rúre 50-60 minút.
  • 5.
    Ku koncu pečenia je potrebné drievkom skontrolovať či je cesto dostatočne prepečené. Vytvorený jednoduchý koláč necháme ešte 10 minút odstáť vo vypnutej rúre.
Ohodnoť recept
  • Hodnotenie: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tlačiť recept
0 100 0

Podobné recepty

Diskusia k receptu

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu Trené cesto.

Kým skončíte s varením, prečítajte si:

Ďalšie recepty

Fotorecept: Perníková pšenovo-exotická kaša

Surové pšeno premyjeme vriacou vodou a uvaríme domäkka.. Banán rozmixujeme na hladkú kašu.. Uvarené pšeno zmišame s rozmixovaným banánom a perníkovým korením.. Nakoniec ku zmesi pridáme na kocky...

Recept od: hanus_prg hanus_prg

Pečené buchty

Recept je od mojej mamky, jej sice výjdu vždy lepšie, ale chce to len prax :)

Recept od: katik030 katik030

Fotorecept: Sezamové chlebíky s lososom

Pripravíme si suroviny.. Vajce rozšľaháme s obalíme vo vajci.. Potom v sezame.. Opražíme na oleji z oboch strán.. Podávame s lososom a dresingom.

Recept od: domi4199 domi4199

Fotorecept: Gruľovníky - cigániky

U nás na spiši sa im hovorilo gruľovníky, ale aj lokše. My sme ich volali aj cigániky. Je to prastarý recept, ktorý sa dedil. My sme ich robili na sladko. Voľakedy sa piekli na platni sporáka a jednú...

Recept od: anka813 anka813

Fotorecept: Zapekané zemiaky s brokolicou a opekaným mäskom

Na oleji speníme cibuľku a pridáme mäsko, ktoré orestujeme asi 5 minút.. Potom prilejeme pasírované rajčiny a 1 PL sójovej omáčky.. Na záver primiešame natrhanú brokolicu na ružičky a mrkvu...

Recept od: vacica vacica

Grilované krevety so cibuľovo paprikovým podkladom

Ako vegetarián nejem mäso ani ryby, ale občas v našej domácnosti rybu či krevety pripravím iným.

Domáca vianočka

Urobíme si kysnuté cesto, rozdelíme na 2 časti a upletieme dve pletenky. Jednu väčšiu, druhú menšiu. Dáme na seba, ja som si ich prichytila špáradlami, aby sa mi počas pečenia nerozpadla.. Poriadne...

Fotorecept: Plnené omelety

výborná večera, či sýte raňajky.

Recept od: Vendelincok Vendelincok

Rajčiakový pilaf

Rajčiaky sparíme horúcou vodou a olúpeme. Nakrájame, osolíme, okoreníme a opečieme na horúcom oleji.. Potom ich zamiešame s sparenou ryžou, zalejeme vývarom a udusíme do mäkka. Pred koncom...

Recept od: najkucharka najkucharka
Viac podobných receptov nájdete v kategóriách: Koláče a dezerty, Cestoviny a pizza

Najobľúbenejšie témy:

Dobruchut | Kontakt | Pravidlá | Reklama | Kariéra v Azete | Pripomienky | Na stiahnutie | Cookies

© Azet.sk a.s. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich
prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×