Vašich
19415
receptov

Trené cesto

Tento druh cesta si vyžaduje, aby sa všetky jeho prísady miesili dlho a rovnomerne. Tak, aby nám vznikla homogénna a hladká hmota. V starších receptoch sa môžeme stretnúť s tým, že sa muselo vajce, mlieko a cukor miesiť minimálne 30 minút a niekedy dokonca aj jednu celú hodinu, a to len jedným smerom. Keďže sa v súčasnosti používa jemnejší cukor, preto sa znížil aj samotný čas miesenia na 10 až 20 minút.

Ak si chceme pripraviť obzvlášť jemné cesto, musíme oddeliť bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme hustý a pevný sneh. V prípade, že použijeme o niečo menej cukru a masla, ako sa uvádza v nasledovnom postupe, je nutné pridať ešte 2 lyžičky prášku do pečiva.

Suroviny:

  • trochu maslo na vymastenie
  • trochu múka na vysypanie
  • 4 ks vajce
  • 75 g cukor
  • 100 g cukor
  • 1 PL vanilkový cukor
  • 200 g maslo
  • 1 štipka soľ
  • 4 cl rum
  • 300 g múka

Postup receptu:

  • 1.
    Najskôr si predhrejeme rúru na 180°C, a potom vytrieme formu maslom, ktorú následne vysypeme múkou alebo piškótovou mrveničkou.
  • 2.
    Rozdelíme 4 vajíčka na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého budeme pomaly prisypávať 75 g cukru a ušľaháme dohusta.
  • 3.
    100 g cukru, lyžicu vanilkového cukru, 200 g mäkkého masla a štipku soli budeme miešať na penu, až kým sa cukor celkom nerozpustí. Postupne budeme pridávať žĺtky, 2 likérové poháriky rumu prípadne Araku a 300 g preosiatej múky.
  • 4.
    Do zmesi zľahka vmiešame sneh. Pripravenú formu naplníme cestom a budeme piecť v strednej vyhriatej rúre 50-60 minút.
  • 5.
    Ku koncu pečenia je potrebné drievkom skontrolovať či je cesto dostatočne prepečené. Vytvorený jednoduchý koláč necháme ešte 10 minút odstáť vo vypnutej rúre.
Ohodnoť recept
  • Hodnotenie: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tlačiť recept
0 100 0
Diskusia k receptu

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu Trené cesto.

Podobné recepty

Trená bábovka

Cukor, vanilínový cukor a vajcia spolu dohladka vymiešame. Pridáme olej a mlieko. Po lyžiciach prisypávame polohrubú múku s práškom do pečiva. Potom pridáme šťavu z citróna.. Časť cesta vlejeme...

Mrveničkový koláč z treného cesta

Rúru rozohrejeme na 200°C. V mise vymiešame vajcia, maslo a cukor. Prilejeme mlieko. Múku premiešame s kypriacim práškom a pridáme do mliečnej zmesi.. Plech vyložíme papierom na pečenie, rozotrieme...

Recept od: gurmanka gurmanka

Fotorecept: Domáce karamelové salko

Jednoduché a chutné, vhodné na prípravu krémov, likérov... Ide Veľká noc a tak sa možno recept bude niekomu hodiť, pretože sa bude vypekať. Ja som ho použila na výrobu domáceho likéru pre šibačov:-)...

Recept od: diabambulka diabambulka

Lístkový závin aj pre mužov

Vynikajúca rýchlovka, pochúťka aj seriózny obed.

Recept od: marienkapa marienkapa

Paradajková omeleta

Omeleta troška inak.

Recept od: katik030 katik030

Fotorecept: Aspiková torta

Aspikovo majonézovú tortu robievam na Veľkú Noc, robím ju vždy podľa tohto receptu ale každý rok je iná, záleží akú použijem formu a ako ju vyzdobím... používam guľatú formu, bábovkový veniec, alebo...

Recept od: evauhlik evauhlik

Banánový chlebík

Tento koláč sa u nás robí vždy na Vianoce a Veľkú noc. Má úžasnú chuť a je plný zdravých surovín.

Recept od: helkahelenka helkahelenka

Parená knedľa

Výborná parená knedľa alebo plnené parené buchty … recept mám na nete, niekoľkokrát už preskúšaný a vždy na jednotku :) ….. / www.bakingintheheart.blogspot.sk

Recept od: goldensmile goldensmile
Viac podobných receptov nájdete v kategóriách: Koláče a dezerty, Cestoviny a pizza

Najobľúbenejšie témy:

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×