Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
Vašich
27830
receptov

Trené cesto

Tento druh cesta si vyžaduje, aby sa všetky jeho prísady miesili dlho a rovnomerne. Tak, aby nám vznikla homogénna a hladká hmota. V starších receptoch sa môžeme stretnúť s tým, že sa muselo vajce, mlieko a cukor miesiť minimálne 30 minút a niekedy dokonca aj jednu celú hodinu, a to len jedným smerom. Keďže sa v súčasnosti používa jemnejší cukor, preto sa znížil aj samotný čas miesenia na 10 až 20 minút.

Ak si chceme pripraviť obzvlášť jemné cesto, musíme oddeliť bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme hustý a pevný sneh. V prípade, že použijeme o niečo menej cukru a masla, ako sa uvádza v nasledovnom postupe, je nutné pridať ešte 2 lyžičky prášku do pečiva.

Suroviny:

  • trochu maslo na vymastenie
  • trochu múka na vysypanie formy
  • 4 ks vajce
  • 75 g cukor
  • 100 g cukor
  • 1 PL vanilkový cukor
  • 200 g maslo
  • 1 štipka soľ
  • 4 cl rum
  • 300 g múka

Postup receptu:

  • 1.
    Najskôr si predhrejeme rúru na 180°C, a potom vytrieme formu maslom, ktorú následne vysypeme múkou alebo piškótovou mrveničkou.
  • 2.
    Rozdelíme 4 vajíčka na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého budeme pomaly prisypávať 75 g cukru a ušľaháme dohusta.
  • 3.
    100 g cukru, lyžicu vanilkového cukru, 200 g mäkkého masla a štipku soli budeme miešať na penu, až kým sa cukor celkom nerozpustí. Postupne budeme pridávať žĺtky, 2 likérové poháriky rumu prípadne Araku a 300 g preosiatej múky.
  • 4.
    Do zmesi zľahka vmiešame sneh. Pripravenú formu naplníme cestom a budeme piecť v strednej vyhriatej rúre 50-60 minút.
  • 5.
    Ku koncu pečenia je potrebné drievkom skontrolovať či je cesto dostatočne prepečené. Vytvorený jednoduchý koláč necháme ešte 10 minút odstáť vo vypnutej rúre.
Ohodnoť recept
  • Hodnotenie: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tlačiť recept
0 100 0

Podobné recepty

Diskusia k receptu

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu Trené cesto.

Kým skončíte s varením, prečítajte si:

Ďalšie recepty

Paradajkové "ragú"

Toto jedlo ma vždy vylieči. Zo všetkého. Milujú ho ľudia na domácej párty, radi ho odo mňa dostávajú aj v pohároch s osobnou etiketkou.:) Je z radu „ rýchle“ a božsky dobré. Paradajky sú doňho...

Fotorecept: Prekladaný špaldový chlieb s medvedím cesnakom

Droždie rozmrvíne a pridáme cukor. Zalejeme teplým mliekom a necháme napučať. Pridáme do misy s múkou a roztopeným maslom.. Postupne prilievame mlieko a spracujeme tuhé cesto. Dáme na teplé miesto...

Recept od: vacica vacica

Fotorecept: Špaldové tyčinky s medvedím cesnakom

Slaná chuťovka k pivu alebo vínu :)

Recept od: ivet_hrabovska ivet_hrabovska

Fotorecept: Špenátové rizoto s čiernymi olivami

Ryžu prepláchneme a uvaríme podľa návodu.. Cibuľu nakrájame na pásiky a na oleji ju dohneda osmažíme.. K osmaženej cibuli pridáme rozmrazený špenát, soľ, čierne mleté korenie a sójovú omáčku...

Recept od: hanus_prg hanus_prg

Fotorecept: Zdravé raňajky

Tento recept je jeden z najzdravších,na vynikajúce raňajky,pretože obsahuje vitamíny,mineraly,ktoré prospievajú vzhľadu pokožky,normalizujú metabolizmus a posilňujú telo.Tieto raňajky sa pripravujú...

Recept od: anka813 anka813

Ovsená kaša s ľanovým semienkom

Vločky a orechy pomelieme na múku, pridáme stéviu alebo iné sladidlo, zalejeme vodou a privedieme k varu. Po zhustnutí a vychladnutí pridáme pomleté ľanové semeno. Na vrch som dala hustý smotanový...

Recept od: Natalli115 Natalli115

Fotorecept: Raňajkové žemličky

Občas dobre padnú teplé raňajky, využijeme staršie žemličky.

Recept od: domi4199 domi4199

Tekvicový prívarok

Tekvicu ošúpeme a lyžicou vydlabeme jadierka s dužinou. Cibuľu a cesnak ošúpeme.Tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle a cibuľu s cesnakom nasekáme nadrobno.V hrnci rozpustíme heru, na ktorej speníme...

Recept od: exotka402 exotka402
Viac podobných receptov nájdete v kategóriách: Koláče a dezerty, Cestoviny a pizza

Najobľúbenejšie témy:

Dobruchut | Kontakt | Pravidlá | Reklama | Kariéra v Azete | Pripomienky | Na stiahnutie | Cookies

© Azet.sk a.s. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich
prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×