Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Orieškové rezy

torticka2
torticka2
50
porcií
110
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

200 g
med
125 g
maslo
250 g
cukor
500 g
hladká múka
1 KL
jedlá sóda
1/2 KL
mletý klinček
1 KL
mletá škorica
250 g
ošúpané lieskovce
60 g
kandizovaná pomarančová kôra
1 ks
vajce
1 ks
vajce na potretie
2 PL
mlieko
2 PL
rum
1 PL
krupicový cukor
1/2 KL
muškátový oriešok
1/2 KL
kardamón

postup

1.
Med s maslom a cukrom miešame na miernom ohni dovtedy, kým sa cukor neroztopí. Nádobu postavíme do studenej vody a medovú zmes vychladíme, aby bola vlažná.
2.
Medzitým zmiešame múku s jedlou sódou a koreninami. Oriešky posekáme nahrubo a za 2 vrchovaté polievkové lyžice odložíme na zdobenie. Kandizované citrusové kôry jemne posekáme.
3.
Vajcia zmiešame s mliekom a rumom, zapracujeme do medovej hmoty a potom celú zmes pridáme k múke. Nasypeme oriešky, citrusovú kôru a vareškou dôkladne premiešame, povrch uhladíme, prikryjeme fóliou a uložíme do chladničky na 1 hodinu odpočinúť.
4.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Medzi dvoma hárkami hojne pomúčeného papiera na pečenie vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 1 cm, na plát veľký 30 x 40 cm . Spolu s papierom na pečenie ho rovnomerne obkrájame a natiahneme na plech. Hornú vrstvu papiera odstránime.
5.
Povrch potrieme vyšľahaným vajcom, husto posypeme orieškami, ktoré sme odložili (prípadne polovicu orieškami a polovicu hrubým kryštálovým cukrom) a v strednej časti rúry pečieme 12 - 15 minút, kým povrch nedostane peknú zlatohnedú farbu.
6.
Necháme vychladnúť na plechu, potom presunieme na dosku a dlhým nožom (na krájanie chleba) rozkrájame na pekné rovnomerné 3 x 8 cm rezy. Uložíme ich do kovovej alebo plastovej nádoby s dobrým uzáverom. Sú to trvanlivé, výborné vláčne medovníčky.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
pasta fresca
Pasta fresca – čaro a tajomstvo čerstvo pripravených cestovín
Pasta fresca – čaro a tajomstvo čerstvo pripravených cestovín
Sofia Loren povedala, že je taká krásna vďaka jej milovaným špagetám. Kyprá, veselá, neskutočne ženská aj vo svojom ,...
Vajíčková nátierka s majonézou
Vajcia - postrach zdravej výživy alebo kvalitné bielkoviny?
Vajcia - postrach zdravej výživy alebo kvalitné bielkoviny?
Ak si neviete predstaviť ráno bez praženice, omelety alebo vajíčka uvareného natvrdo, tak ste na správnej adrese. No...
Šípkový čaj s medom
Vyberte sa na šípky, teraz je nato ten správny čas!
Vyberte sa na šípky, teraz je nato ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...