Pridať recept

Pascha

ingrediencie

500 g
polohrubá múka
2 PL
kryštálový cukor
2 ks
žĺtok
1 ks
vajce
soľ
50 g
maslo
25 g
droždie
3,5 dl
mlieko
1/4 KL
kôra z biocitrónu

Plnka

500 g
tvaroh
žĺtok
soľ
vaječný bielok

postup

1.
Z mlieka odlejeme asi 1,5 dl, pridáme jednu KL polohrubej múky, droždie, asi pol KL kryštálového cukru, zamiešame a necháme vykysnúť. Všetky suroviny vrátane kvásku dobre vymiešame, posypeme polohrubou múkou, prikryjeme utierkou a v teple necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Jednu na pracovnej doske posypanej hladkou múkou vyvaľkáme na okrúhly plát, ktorý dáme na okrúhly plech pomastený a posypaný polohrubou múkou. Na cesto natrieme tvarohovú plnku.
 
2.
Plnka: Asi 500 g tvarohu zmiešame so žĺtkom, štipkou soli a snehom z bielka. Prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou cesta a okraje dobre pospájame. Z tretej časti oddelíme asi tri štvrtiny cesta, z ktorého našúľame tri dlhé šúľky a zapletieme z nich vrkoč. Vrkoč položíme okolo napletených plátov. Z ďalšej tretiny zostávajúceho cesta narobíme drobné guľky a poukladáme ich pravidelne na vrkoč. Celý povrch paschy potrieme rozšľahaným vajcom a v horúcej rúre upečieme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať