Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
Vašich
29319
receptov

Pečený slivkový lekvár

Suroviny:

Postup receptu:

  • Slivky vykôstkujeme, zomelieme, pridáme cukor a ocot. Vylejeme na plech s vyššími bokmi a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C. Keď začne masa vrieť, znížime teplotu v rúre na 140 °C a pečieme cca 3 až 4 hodiny, podľa toho aký hustý lekvár chceme. Občas premiešame, stačí raz za pol hodinu. S touto metódou už nemusíte neustále stáť nad sporákom a miešať, taktiež nebudete mať celú kuchyňu zaprskanú, pretože pri pečení lekváru masa v rúre vôbec neprská, len bubloce.
Ohodnoť recept
  • Hodnotenie: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tlačiť recept
76 100 68

Podobné recepty

Diskusia k receptu (7 príspevkov)
lila029

lila029 Nevhodné

22.08.2012 | 13:21

výborný lekvár, takmer bez roboty, môžu ho robiť aj ľudia, ktorí majú problém stáť.Spravila som zatiaľ dve dávky, ale ešte určite dve spravím, lebo konečný výtvor je fakt dobrý a nie je až tak veľa.

28 0
pola59

pola59 Nevhodné

06.09.2013 | 10:00

kazdy rok varim slivkovy lekvar podla receptury starej mamy vonku v kotliku nad ohnom z tvrdeho dreva, sladim len mierne s trstinovym cukrom. umyte , vykostkovane a ciste slivky teraz uz pmelem na mlynceku na maso ( aby som urychlil ten proces varenia ) . varim asi 5 hodin ( stara mama bez pomletia varila cely den ). ano podava sa ocot, aby ten lekvar neprihorel. dobry je vtedy ked uz odlepuje od boku kotlika, ked vareska ostane stat v lekvari. stara mama nedavala cukor a davala do hlinenych nadob a prikrila s pergamenovym papierom a tak potom ulozila na padlas ( na povalu ) a ked sme ju navstivili niekedy v zime tak potom dala dole nadobu , odstranila pliesen ( ak bolo treba ) a upiekla nam fantasticky kysnuty sedliacky kolac so slivkovym lekvarom. ano, da sa aj tak ako je to popisane v clanku. manzelka si vyskusala aj uvedenu metodu a veruze dame a pravdu, ze aj tak pripraveny slivkovy lekvar je fantasticky. je trosku akoze iny ale je dobry. nikdy nepouzivame ziadne farbivo ako ani konzervacne latky. tak vonku vareny slivkovy lekvar je hosty a pri paceni nevytecie. lekvar od starej mamy sme veruze museli velmi tazko aj krajat. aj moj je husty a velmi rad davam do kysnuteho kolaca, do makovych strudli ( mnam ) a pod. varim z odrody cacanska lepotica. starka varila z bystrickych sliviek, ale tato odroda cim dalej tym je chulostivejsia na sarku. mam aj vignetku ako aj spec. papier a takto to rozdavam v 0,7 l -ych poharoch ako darcek znamym na vianoce.

12 1
somtinka

somtinka Nevhodné

06.09.2013 | 19:19

včera sme takto varili... tohto roku sme mali z 1 stromu bystrických sliviek asi 100 kg úrodu. Umyté, odkôstkované, pomleté (ponorným mixérom šlo rýchlejšie, na etapy ;) ) Dali sme do medeného kotlíka, s dreveným miešadlom (veslom) - súprava asi 50 rokov stará. Varili sme od rána (9:30 - 19.30). Lekvár sme mohli dať do keramickej (hlinenej) nádoby, ale veruže iné roky nám plesnelo. Ani do plechovej kanty na šmalec som nedala. Horko ťažko sme ho nasúkali do 7dcl fliaš. Cukor sme nepridávali. Takýto lekvár sa pred spotrebou nakrája, rozvarí sa s vodou, prípadne trochou cukru v malom kastróliku na požadovanú hustotu (do buchiet, na chlieb, závin...) Vyšlo 10,5 kg z cca 100 kg. Je to pracné, celý deň pri tom stáť, ale máme veľkú rodinu, postriedali sme sa, pokecali si :)) Aj ked sa mi veľmi nechcelo do toho sa púšťať, lebo človek vie, čo ho čaká, vlani nespadla zo stromu ani slivka, takže si vážime všetko, čo sa v záhradke urodí. Teším sa na zimu.

6 0
babkalidka

babkalidka Nevhodné

06.09.2013 | 12:32

super, další nový recept, ja som včera robila 4 kg vykôstkované, zmixované slivky, 20 dg cukru, a 1 dc octu, a v trúbe, tiež je dobrý, na budúci rok vyskúšam tento

2 0
pola59

pola59 Nevhodné

06.09.2013 | 13:50

Nahrať obrázky Nahrať obrázky Vymazať obrázok Nahrať obrázky Vymazať obrázok

2 0
Blankvers

Blankvers Nevhodné

11.09.2013 | 15:15

Ja už roky robím tak, že slivky nemeliem, ale rozmixujem na mixéri. Je to rýchlejšie a pohodlnejšie pri tom istom efekte.

1 0
babkalidka

babkalidka Nevhodné

11.09.2013 | 17:46

hej, ked sa rozmixujú je to rýchlejšie, a nekvapká ako pri mletí šťava

1 0
Kým skončíte s varením, prečítajte si:

Ďalšie recepty

Višňový džem

Višne rozmixujeme. K mase pridáme Gelfix s troškou cukru, privedieme k varu a varíme podľa návodu na obale. Potom vmiešame zvyšný cukor a dovaríme. Horúci naplníme do pohárov.

Recept od: lieeenkaaa lieeenkaaa

Malinová marmeláda

Maliny prelisujem, až potom varím. Marmeláda je potom jemná a hladká, bez drobných jadierok.

Recept od: eruska25 eruska25

Marhuľový džem

Marhule najprv dobre umyjeme, odkôstkujeme, ( ja ešte zvyknem nožom odstrániť vačšie čierne fľaky na šupke) a pomelieme ich. Zomleté ich dáme do väčšieho hrnca, pridáme želírovací cukor 2:1, dobre...

Recept od: Dorita111 Dorita111

Egrešový džem

Egreše umyjeme a rozvaríme. Pomocou ponorného mixéra ich rozmixujeme a precedíme cez sitko.. Šťavu dáme variť. Keď zovrie, pridáme Gelfix klasik s 2 lyžicami cukru. Varíme minútu a potom pridáme aj...

Recept od: katik030 katik030

Džem z lesných jahôd

Jahody očistíme a umyjeme, dáme do pripravenej nádoby, Ja časť z nich vidličkou roztlačím a časť ponechám celé. Presypeme ich do hrnca, pridáme želírovací cukor 2:1 a premiešame.. Za stáleho...

Recept od: Aries1 Aries1

Fotorecept: Čierny džem

Tento čierny džem pripravujem z čiernych plodov mojej záhrady - sú tam čierne maliny, čierne ríbezle a josty. Džem je dosť hustý, preto je vhodný aj na náplň do buchiet.

Recept od: helkahelenka helkahelenka

Jahodový džem

Jahody očistíme, umyjeme, dáme do misy, ponorným mixérom krátko premixujeme, aby nám zostali aj jahodové kúsky.. 1kg jahôd dáme do hrnca, prisypeme želírovací cukor 2:1, premiešame. Pri stálom...

Recept od: sylweliee sylweliee
Viac podobných receptov nájdete v kategóriách: Zaváranie

Najobľúbenejšie témy:

Dobruchut | Kontakt | Pravidlá | Reklama | Kariéra v Azete | Pripomienky | Na stiahnutie | Cookies

© Azet.sk a.s. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich
prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×