FOTORECEPT: Jablkovo-makový koláč
8
porcií
60
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
250
g
hladká múka
150
g
maslo
50
g
práškový cukor
1
ks
vajce
1/2
balíček
vanilkový cukor
plnka
200
g
mletý mak
100
g
hnedý cukor alebo práškový
2
ks
jablká veľké
1/2
ks
citrónová kôra
250
ml
horúce mlieko
postup
1.
Z preosiatej múky, masla, vajíčka, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.
Cesto rozdelíme, jedna časť, tá väčšia pôjde na spodok formy a zo zvyšného cesta povykrajujeme hviezdičky, alebo iné rôzne tvary.
2.
Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do maslom vymastenej formy)
3.
Cestom vyložíme formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som s priemerom 27 x 27 x 3.6 cm. Cesto popicháme vidličkou a dáme makovú plnku.
4.
Makovú plnku si pripravíme tak, že rozmiešame pomletý mak s cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a zalejeme horúcim mliekom. Pridáme nastrúhané jablká
5.
Na makovú plnku povykrajujeme hviezdičky, to s radosťou pomáhala moja šikovná dcérka :-))
6.
Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 30-35 minút) Po upečení necháme koláč vychladnúť a môže sa ešte posypať práškovým cukrom.
Podobné recepty
VEĽKONOČNÝ ZUZKIN ŠALÁT! Návykový recept, ktorý dnes už pozná málokto, urobte odrazu dvojitú dávku na celé sviatky, je to skutočná pochúťka
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.