Pridať recept

Šunková štrúdľa s brokolicou

8
porcií
85
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

350 g
múka
1/4 KL
soľ
1 ks
vajce
3 PL
slnečnicový olej
1 PL
ocot
150 g
tekuté maslo
100 ml
mlieko
50 g
šľahačková smotana

Plnka

1/2 kg
brokolica
300 g
varená šunka
20 g
maslo
3 ks
vajce
1 PL
škrobová múčka
200 g
kyslá smotana
6 PL
strúhaný parmezán
štipiek
muškátový oriešok
štipiek
soľ
štipiek
mleté čierne korenie
1 KL
citrónová šťava

postup

1.
Misu alebo hrniec nahrejeme. Na cesto premiešame 125 ml vody so všetkými surovinami. Nadstavcami na ručnom šľahači alebo v robote všetko spracúvame asi 5 minút. Odstáť ho necháme asi 30 minút. Rúru predhrejeme na 220°C. Pekáč potrieme maslom. Na dno rúry dáme ohňovzdornú misu s horúcou vodou.
 
2.
Cesto, ohriate po odpočívaní, asi 5 minút miesime a opakovane ním udierame o dosku. Vytvoríme z neho 2 bochníky. Na povrchu ich potrieme olejom, aby nevyschli.
3.
Medzitým na plnku očistíme a umyjeme brokolicu a ružičky pokrájame nahrubo. Zo šunky odstránime tuk a pokrájame ju na jemné pásiky. Na panvici speníme maslo a šunku opečieme.
4.
Vajcia rozšľaháme so škrobovou múčkou, kyslou smotanou, parmezánom, korením a veľkou štipkou soli. Brokolicu so šunkou vmiešame do vaječnej zmesi, posolíme a ochutíme citrónovou šťavou.
5.
Pomúčime utierku aj valček. Bochníky rýchlo rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý potom na utierke vyťahujeme na chrbtoch rúk smerom od stredu. Potrieme ich maslom a rozložíme plnku tak, aby všetky okraje zostali voľné. Okraje potrieme vodou, každý kus pomocou utierky zvinieme a okraje pritlačíme k sebe.
6.
Štrúdle zosunieme vedľa seba na plech švíkom dolu a povrch poprepichujeme vidličkou.
7.
Potrieme ich zvyšným roztopeným maslom a v predhriatej rúre pečieme 35-40 minút dozlatista. Mlieko premiešame so smotanou a trochu posolíme. Štrúdle polievame časťou tejto tekutiny každých 10 minút. Po upečení ich necháme 2-3 minúty odstáť, potom pokrájame na 5 cm široké kúsky a podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Čerešňové mini štrúdle
Máte doma lístkové cesto? Pripravte si tieto bleskové MINI ŠTRÚDLE plnené čerešňami a čokoládou, hotové za 15 minút!
Priniesli ste si domov prvé čerešne a v chladničke máte lístkové cesto? Plán je jasný!
Jablková štrúdľa
Najlepšie recepty na voňavé mäkké záviny a štrúdle: Takto vám NIKDY nepraskne a plnka nevytečie, tieto finty si zapíšte!
Hľadáte inšpiráciu, čo dnes upiecť ale zákusky vás už omrzeli? Upečte si voňavý závin či štrúdľu!...