Pridať recept

Obrátený banánový koláč

ingrediencie

50 g
maslo
100 g
trstinový cukor
trochu
múka
230 g
lístkové cesto
6 ks
banán

Na podávanie

podľa chuti
zmrzlina
podľa chuti
kyslá smotana

postup

1.
Prevrátený koláč sa možno bude zdať ako zbytočná práca, ale patrí to k veci a dezert potom veľmi zaujímavo vyzerá. Množstvo banánu záleží na veľkosti: použijeme ich toľko, aby bolo dno úplne pokryté. Keď použijeme hotové lístkové cesto výrazne si skrátime prácu a koláč sa stane veľmi jednoduchým.
 
2.
Rúru predhrejeme na 200°C. Na platničke rozpustíme maslo, najlepšie v koláčovej forme o priemere dvadsať centimetrov s dvoma úchytmi. (Formu je potrebné vložiť do rúry, takže by mala byť z ohňovzdorného materiálu.) Vmiešame cukor a na strednom plameni zahrievame asi 5 minút, až kým nevznikne zlatý karamel. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť, ale len tak, aby neztuhol.
3.
Medzitým si pracovnú dosku poprášime múkou, rozvaľkáme cesto na zhruba pol centimetrovú výšku. Vykrojíme z neho koliesko asi o priemere dvadsaťtri centimetrov, teda o niečo väčšie ako je naša forma.
4.
Banány rozložíme do formy s karamelom tak, aby ju pekne vyplnili. Ukladáme ich v usporiadaných kruhoch a smerom ku stredu podľa potreby prikrajujeme, aby boli čo najtesnejšie. Na ovocie potom pritlačíme koliesko cesta a okraje zatlačíme dovnútra. Pečieme 20-25 minút aby bolo cesto pekne zlaté. Kým koláč vyklopíme musíme mu dať ešte aspoň 5 minút na vychladnutie.
5.
Cez formu položíme veľký tanier a pevne naň pritlačíme dlaň. Rýchlo preklopíme, uchopíme nádobu za uši a nadvihneme. Navrch sa takto dostanú banány, ktoré budú krásne pokryté karamelovou vrstvou. Koláč môžeme podávať s kopčekom obľúbenej zmrzliny alebo kyslej smotany.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Rýchle a chutné koláčiky (nielen) na všedný deň
Rýchlo a chutne: Tieto koláče vám nezaberú veľa času a chutia fantasticky
Overené recepty na prípravu dezertov, ktoré neukroja veľa z vášho voľného času a rozhodne stoja za vyskúšanie.
2x šťavnatý čokoládový koláč bez vajec a bez masla:
2x šťavnatý čokoládový koláč bez vajec a masla: Neostane ani kúsok!
Svet jednoduchých koláčov ponúka nekonečné možnosti kombinácií a na samom čele tohto spektra stoja...
Babičkin jablkový koláč
Starý a (ne)tradičný recept na najlepší jablkový koláč
Prachom zapadnutý recept z povojnovej kuchárky nám otvoril cestu k úžasne chutnému a nápaditému jablkovému pité.
Banán
(Ne)obyčajné banány: Doprajte si ich denne!
Obyčajný banán v sebe skrýva nutričné, kozmetické a hlavne chuťové bohatstvo.
Univerzálna zmes na sladké pečenie
Trvanlivá zmes na sladké pečenie: S ňou budú vaše lievance či sušienky hotové raz-dva!
Príprava všestranne použiteľnej zmesi trvá len pár minút, ušetrí vám čas i peniaze. Znie to neuveriteľne,...
Akú farbu banánu si vybrať? Nie sú to žlté!
Akú farbu banánu si vybrať? Nie sú to žlté!
Pri kúpe banánov sa môžeme stretnúť s rôznymi farbami. Od zelených, cez žlté až po tie s hnedými škvrnami...