Pridať recept

Veľkonočný koláč – mazanec

6
porcií
85
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
polohrubá múka
150 g
maslo
štipiek
soľ
100 g
práškový cukor
trochu
citrónová kôra
1 balíček
vanilkový cukor
30 g
droždie
250 ml
sladká smotana
4 ks
žĺtok
80 g
hrozienka
50 g
mandle
1 ks
vajce
10 g
mandľové lupienky
20 g
maslo na vymastenie

postup

1.
Do múky rozsekáme maslo, pridáme soľ, cukor, postrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor, prilejeme vykysnutý kvások pripravený z droždia, trochy cukru, múky a časti vlažnej smotany. Trocha premiešame, prilejeme zvyšok smotany, v ktorej sme rozšľahali žĺtky, a vypracujeme najskôr v mise a potom na lopári tuhé cesto. Pridáme očistené hrozienka a olúpané posekané mandle, cesto dáme späť do misy, prikryjeme čistým obrúskom a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
 
2.
Z vykysnutého cesta spravíme okrúhly bochník, položíme ho na maslom vymastený papier na plechu a opäť necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút. Po vykysnutí vrch mazanca narežeme ostrým nožom do tvaru kríža, dvakrát potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme lupienkami mandlí a vo vyhriatej rúre pečieme asi hodinu. Či je mazanec upečený, zistíme pomocou drievka, ktoré doň zapichneme. Podávame napríklad s maslom alebo lekvárom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
15.4.2014 19:50 | |
+1 -0
Podľa mňa v ceste chýba rum! Pripadne namocit hrozienka do rumu a spolu pridat do cesta.
Anonymný nick
3.4.2014 10:15 | |
+0 -0
Vyskúšam, recept sa mi hodil prave teraz. Ďakujem.
Podobné články
Veľkonočný mazanec
Tradičné voňavé dobroty, ktoré ozdobia váš veľkonočný stôl (najlepšie recepty)
Neodmysliteľnou súčasťou Veľkej Noci je aj tradičná výzdoba. Nie sú to však len kraslice. Veľká časť...
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...
Babičkin jablkový koláč
Starý a (ne)tradičný recept na najlepší jablkový koláč
Prachom zapadnutý recept z povojnovej kuchárky nám otvoril cestu k úžasne chutnému a nápaditému jablkovému pité.
Univerzálna zmes na sladké pečenie
Trvanlivá zmes na sladké pečenie: S ňou budú vaše lievance či sušienky hotové raz-dva!
Príprava všestranne použiteľnej zmesi trvá len pár minút, ušetrí vám čas i peniaze. Znie to neuveriteľne,...
Maslový mazanec
Stačí jogurt, múka a výborná večera bez kysnutia a bez rúry je na stole! Nadýchaný maslový mazanec z panvice, ktorý sa rozplýva na jazyku
Jednoduchá a chutná večera pre celú rodinu. Ľahučké cesto zo surovín, ktoré máte určite doma.
21 tradičných receptov na veľkonočné pečenie: Najobľúbenejšie zákusky a koláče na Veľkú Noc
21 tradičných receptov na veľkonočné pečenie: Najobľúbenejšie zákusky a koláče na Veľkú Noc
Vybrali sme pre vás tie najlepšie a najobľúbenejšie zákusky na Veľkú Noc.