Pridať recept

Pečený moriak plnený dvomi plnkami

ingrediencie

3 kg
moriak
100 g
maslo
1 cl
hladká múka
soľ

I. Plnka

3 ks
žemľa
3 ks
vajce
20 g
slanina
30 g
rastlinný tuk
mlieko
šunka
muškátový orech
soľ

II. Plnka

1 ks
žemľa
150 g
bravčové mäso
100 g
údené mäso
1 ks
vajce
mlieko
pečeň z moriaka
mleté čierne korenie
soľ

postup

Očisteného moriaka umyte, osušte a na prsiach mu uvoľnite kožu na naplnenie. Potom ho osoľte zvonka i zvnútra a plňte. Jednu plnku dajte do brušnej dutiny a druhú medzi prsia a uvoľnenú kožu. Koniec kože z krku prehnite a zošite, brušnú dutinu takisto zašite, konce krídel odseknite a krídla zahnite dozadu. Moriaka dajte na pekáč (prsiami nahor) vymastený 90 g rozohriateho masla, podlejte malým množstvom vody a vložte do stredne vyhriatej rúry. Po chvíli teplotu rúry zmiernite, moriaka obráťte prsiami nadol a prsia podložte drievkami, aby sa koža neprichytila na pekáč. Pri dopekaní moriaka znova obráťte prsiami nahor a do šťavy pridajte múku rozotretú s 10 g masla. Počas pečenia moriaka polievajte vlastnou šťavou, podlievajte horúcou vodou a pripečenú šťavu na okrajoch pekáča zoškrabujte do šťavy. l. Plnka: Žemle pokrájajte na kocky a zvlhčite mliekom rozšľahaným so žĺtkami a soľou. Pridajte vyškvarenú slaninu pokrájanú na kocky a rozohriaty tuk. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a zľahka ho zamiešajte do plnky spolu s postrúhaným muškátovým orieškom. Nakoniec pridajte ešte pokrájanú šunku v množstve podľa vlastného uváženia. Il. Plnka: Žemľu pokrájajte na plátky a navlhčite mliekom. Po presiaknutí pridajte zomleté bravčové mäso, údené mäso a pečeň, vajce a mleté čierne korenie, osoľte a dobre vymiešajte.
 
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať