Kysnuté knedle
18
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
1
kg
hrubá múka
soľ
2
ks
vajce
6
dl
mlieko
2
ks
žemľa
Kvások
trochu
mlieko
1
KL
cukor
30
g
droždie
postup
1.
Kvások si pripravíme tak, že trocha vlažného mlieka zmiešame s rozmrveným droždím a cukrom a necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, soľ, vajcia, kvások, vlažné mlieko (alebo vodu) a varechou vypracujeme cesto, až kým nie je hladké, lesklé a nelepí sa na varechu. Potom jemno primiešame na kocky pokrájané deň staré žemle. Vypracované cesto prikryjeme obrusom a na teplom mieste necháme kysnúť asi 2 hodiny.
2.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, ktoré vytvarujeme na podlhovasté šišky a necháme ďalších 20 minút kysnúť. Do väčšej nádoby dáme dostatočne veľké množstvo osolenej vody. Keď voda vrie, vložíme do nej knedle, prikryjeme, nech voda znova zovrie a varíme asi 18 minút. Počas varenia nedvíhame prikrývku.
3.
Uvarené knedle vyberieme, popicháme vidličkou a potom nakrájame niťou alebo krájačom na knedle. Aby sa knedle pri varení neprichytili na dno, podoberieme ich pred zakrytím varechou.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.