Pridať recept

Tradičné šišky

ingrediencie

1 kg
polohrubá múka
1/2 ks
citrón
40 g
droždie
trochu
mlieko
4 ks
žĺtok
80 g
práškový cukor
100 g
maslo
1 štipka
soľ
2 PL
rum
250 g
marhuľový lekvár
vanilínový cukor
tuk na vyprážanie

postup

1.
Zohrejeme múku na teplom mieste, dáme do nej postrúhanú citrónovú kôru, droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, roztopené maslo, cukor, soľ a rum. Pridáme vlažné mlieko, tak aby sme vypracovali vláčne cesto. Keď sa začínajú tvoriť bubliny a nelepí sa na nádobu, posypeme ho trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.
 
2.
Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme si ho na dve polovice. Z prvej povykrajujeme okrúhlou formičkou kolieska, na druhej polovici si najprv označíme formičkou kolieska, do stredu každého dáme trocha lekváru, prikryjeme vykrojeným kolieskom, dookola trocha cesto stlačíme a opäť formičkou vykrojíme.
3.
Naplnené šišky zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť na teplom mieste. Vyprážame ich v horúcom tuku z obidvoch strán doružova. Hotové šišky uložíme na tanier, zbavíme ich prebytočného tuku a posypeme vanilínovým cukrom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Jemné ako obláčik a bez pripálenia! Túto surovinu pridajte do oleja a šišky sa vám už nikdy nepripália
Jemné ako obláčik a bez pripálenia! Túto surovinu pridajte do oleja a šišky sa vám už nikdy nepripália
Ako vyprážať šišky aby neboli surové, pripálené a vyšli vždy dokonale? Do oleja pridajte túto surovinu!
Už ani omrvinka nazmar! Čo robiť so starými šiškami? Budú chutiť lepšie ako čerstvé!
Už ani omrvinka nazmar! Čo robiť so starými šiškami? Budú chutiť lepšie ako čerstvé
Šišky chutia najlepšie čerstvé, ale čo ak sme ich pripravili veľa a nestihli sa spotrebovať? Máme riešenie!
Rezance s makom
Popolcová streda: Fašiangy končia a začína pôst. Tušíte, prečo sa kedysi jedli bezmäsité jedlá? Zvyky a tradície približuje etnologička (rozhovor)
Končia sa bujaré oslavy a začína sa obdobie veľkého kresťanského pôstu. Mastné jedlá vystriedajú...
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Popolcová streda tento rok pripadá na 14. februára. Ako ste si určite všimli, je to deň svätého Valentína. V...
Huspenina
Sviatočná veľkonočná HUSPENINA: Toto je najväčšia prírodná zásobáreň kolagénu a perfektná pochúťka! Viete, ako ju pripraviť?
Milovaná i zatracovaná huspenina, ale u nás tento rok rozhodne chýbať nebude. Ak ste sa ju rozhodli vyskúšať aj...