Mrkvový chlieb
45
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
2
ČL
sušené droždie
350
ml
voda
500
g
hladká múka
2
ČL
soľ
250
g
strúhaná mrkva
15
g
maslo
postup
1.
Do nádoby dáme droždie so 100 ml vody, necháme 5 minút postáť a pomiešame, aby sa rozpustilo.
2.
V ďalšej nádobe zmiešame múku so soľou. V strede múky urobíme jamku a vlejeme rozpustené droždie. Pridáme aj rozpustené maslo a mrkvu. Podľa potreby môžeme pridať vodu a vypracujeme jemné cesto.
3.
Cesto preložíme na dosku vysypanú múkou a miesime asi 10 minút, kým nie je hladké a lepkavé.
4.
Potom ho vložíme do čistej misy a prikryjeme utierkou. Necháme 1 až 1,5 hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Keď je cesto vykysnuté, mierne ho stlačíme a necháme 10 minút odpočívať.
5.
Z cesta vytvarujeme bochník, dáme ho na pomúčený plech a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť 45 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
6.
Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 45 minút do zlatista. Necháme vychladnúť na mriežke.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.