Veľkonočný mazanec
25
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
g
polohrubá múka
180
g
kryštálový cukor
100
g
maslo
2
ks
žĺtok
50
g
soľ
citrónová kôra
190
ml
mlieko
1
PL
prášok do pečiva
30
g
droždie
50
g
hrozienka
30
g
mandle
1
ks
vajce
postup
Droždie rozmiešame s lyžicou cukru, pridáme trochu mlieka a múky a necháme vykysnúť kvások. Do misy dáme preosiatu múku, cukor, soľ, prášok do pečiva, citrónovú kôru, rozohriate vlažné maslo a rozmiešané žĺtky, pridáme kvások a vlažným mliekom vypracujme cesto. Cesto dôkladne spracujeme vareškou. Potom pridáme hrozienka a časť sparených olúpaných a nakrájaných mandlí. Dáme do tepla kysnúť. Po polhodine znovu spracujeme a postup opakujeme 3x. Po poslednom vykysnutí utvoríme bochník a dáme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom. Necháme ešte pol hodiny kysnúť, pritom mazanec niekoľkokrát potierame rozšľahaným vajcom. Pri poslednom potretí ho nastrihneme uprostred do kríža a posypeme zvyškom mandlí. Po desiatich minútach vložíme mazanec do vopred vyhriatej rúry. Pečieme asi 40 minút.
Podobné recepty
Dokonalá kokosová roláda bez múky: Cesto ako pavučinka a lahodný kokosový krém s bielou čokoládou a mascarpone
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
dobruchut.sk
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.