Palacinky Gundel
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto
250
ml
mlieko
100
ml
minerálka
200
g
hladká múka
50
g
maslo
1
ks
vajce
1
ks
žĺtok
1
PL
olej
soľ
tuk na pečenie
Plnka
180
g
vlašské orechy
120
g
krupicový cukor
50
g
hrozienka
20
g
pomarančová kôra
80
ml
rum
100
ml
smotana na varenie
1/2
KL
mletá škorica
Poleva
150
ml
smotana na šľahanie
250
ml
mlieko
80
ml
rum
1
balíček
vanilkový cukor
1
PL
kakao
100
g
čokoláda na varenie
3
ks
žĺtok
50
g
práškový cukor
postup
1.
Preosejeme múku, pridáme štipku soli, olej, vajce, žĺtok a prilievame mlieko spolu s minerálkou za stáleho miešania. Vytvoríme hladké cesto, ktoré necháme odstáť pol hodinu. Na tuku upečieme tenké palacinky a dáme ich bokom na teplé miesto.
2.
Umyjeme hrozienka a pokrájame kandizovanú pomarančovú kôru, ktorú sme deň pred tým namočili do rumu. Necháme zovrieť smotanu, pridáme mleté orechy, škoricu, cukor, pomarančovú kôru aj s rumom, hrozienka a budeme variť za stáleho miešania približne 2 minúty. Hotové palacinky naplníme touto plnkou a zrolujeme ich do trubičky.
3.
Prevaríme mlieko spolu s vanilkovým cukrom, kakaom, pridáme dolámanú čokoládu a necháme ju roztopiť za stáleho miešania, ale už nevaríme. Do penista vymiešame žĺtky s cukrom, primiešame smotanu a zmiešame s teplým, ale nie vriacim čokoládovým mliekom. Na záver prilejme rum, dôkladne premiešame a polevu uchovávame teplú.
4.
Maslo zohrejeme na panvici a krátko na ňom popražíme palacinky. Dáme ich na tanieriky a prelejeme teplou polevou.
Podobné recepty
Pripravte si GRANADÍR alebo granadiersky pochod: Recept na najlepší piatkový obed - takto už nebude nikdy suchý
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.