Pridať recept

Makové rožky

ingrediencie

Tukové cesto

250 g
maslo
100 g
hladká múka
1 ks
žĺtok

Závinové cesto

150 g
hladká múka
štipiek
soľ
1 ks
žĺtok
1 PL
ocot
100 ml
vlažná voda

Maková plnka

100 ml
mlieko
100 g
kryštálový cukor
1 balíček
vanilkový cukor
1 KL
škorica
1/2 ks
citrón
150 g
mak
50 g
hrozienka

postup

1.
Tukové cesto: Stuhnuté maslo postrúhame na hrubšom strúhadle a s preosiatou hladkou múkou spracujeme na cesto. Sformujeme do tvaru kocky a odložíme na chladné miesto.
 
2.
Závinové cesto: V preosiatej múke rozmiešame soľ, pridáme žĺtok, ocot, vodu a vypracujeme vláčne cesto. Cesto sa nesmie lepiť. Sformujeme ho do tvaru bochníka, prikryjeme kastrólom a necháme 15 minút odležať.
3.
Potom závinové cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca a do jeho stredu položíme tukové cesto. Všetky štyri cípy závinového cesta preložíme cez tukové cesto tak, aby bolo celkom zakryté, rozvaľkáme ho na obdĺžnik, preložíme ako obálku a necháme 15 minút na chladnom mieste. Skladanie cesta zopakujeme ešte zo dva razy v 15 minútových intervaloch a zakaždým necháme v chladničke odležať. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm, nakrájame na trojuholníky, na širšiu stranu dáme plnku, zvinieme a sformujeme do tvaru rožteka. Uložíme na plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom a upečieme vo vyhriatej rúre.
4.
Maková plnka: Mlieko, kryštálový a vanilkový cukor, škoricu a citrónovú šťavu necháme zovrieť, pridáme pomletý mak a za stáleho miešania chvíľu varíme. Odstavíme a premiešame s hrozienkami.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vynikajúce makové rezy k poobedňajšej káve
Vynikajúce makové rezy k poobedňajšej káve
Delikátne, vizuálne podmanivé a krásne vláčne rezy.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Makové dobroty
Tie najlepšie makové dobroty, po ktorých sa len tak zapráši
V mnohých krajinách bolo, v niektorých ešte aj je, pestovanie maku zakázané kvôli ópiu, ktoré obsahujú ešte...
Makové chuťovky na sviatočný stôl.
15 receptov na vianočné pečenie s makom. Tento rok ich musíte vyskúšať!
Vianoce sa nezadržateľne blížia, preto vám každý deň prinášame najobľúbenejšie inšpirácie na vianočné...
Makový zákusok
Najlepšie makové zákusky
Mak je vzácny artikel a my Stredoeurópania máme to šťastie, že si ho môžeme dopriavať bez obmedzení. Preto sa...
Viete, čo musíte urobiť, aby boli rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Iba túto jednoduchú vec za pár minút
Rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Stačí urobiť túto jednoduchú vec za pár minút a už nikdy nebudú gumové!
Tip pre každého, kto si chce ráno vychutnať chrumkavé rožky a nechodiť po ne do obchodu každý deň!