České buchty
90
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
g
polohrubá múka
1
štipka
soľ
trochu
citrónová kôra
1
balíček
vanilkový cukor alebo vanilka
50
g
práškový cukor
20
g
droždie
2,5
dl
mlieko
60
g
maslo
2
ks
vaječný žĺtok
maslo na potretie a vymastenie pekáča
práškový cukor na posypanie
postup
1.
Múku si dáme trochu zohriať. Potom do nej primiešame soľ, cukor, vanilkový cukor alebo potlčenú vanilku, postrúhanú citrónovú kôru. Prilejeme droždie vykysnuté v troche mlieka zmiešanom s trochou cukru. Pridáme vlažnmé roztopené maslo, žĺtky, mlieko a vypracujeme cesto. Dáme ho na teplé miesto vykysnúť.
2.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na štvorce a do buchiet dáme tvarohovú a jablkovú plnku, môže byť aj maková. Urobíme buchty potrieme maslom a znova necháme vykysnúť. Potom ich dáme na plech. Pečieme v dobre vyhriatej rúre. Upečené posypeme práškovým cukrom.
3.
Tvarohová plnka: Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme žĺtok, postrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor, pretretý tvaroh, lyžicu smotany, hrozienka a nakoniec pomaly vmiešame vyšľahaný sneh.
4.
Jablková plnka: Jablká ostrúhame a pokrájame na štvrtky. Odstránime jadrovníky, podlejeme ich vodou a dusíme. Keď sú jablká mäkké pretrieme ich, pridáme práškový cukor, mletú škoricu, postrúhanú citrónovú kôru a šťavu, podľa potreby postrúhaný perník.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.