Pridať recept

Mätová zmrzlina s čokoládou

5
porcií
30
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

2 hrnčeky
mäta
1 hrnček
mlieko
2 hrnčeky
smotana na šľahanie
2/3 hrnčekov
kryštálový cukor
štipiek
soľ
6 ks
žĺtok
100 g
horká čokoláda

postup

1.
V tomto recepte sa hrnček ráta ako 200ml.
 
2.
Do hrnca natrháme lístky mäty. Pridáme šálku mlieka a smotany. Mlieko so smotanou zahrievame a mätu v ňom sparíme. Pri zohrievaní nesmie tekutina zovrieť. Hrniec odstavíme z ohňa, zakryjeme a necháme 10 minút odstáť. Kým sa mäta vyluhuje, dáme zvyšnú smotanu vychladiť do ľadu.
3.
Mätovú zmes precedíme cez sitko. Gumovou stierkou vytlačíme z mäty v sitku všetku tekutinu. Smotanovo-mätovú zmes vrátime naspäť do hrnca, pridáme cukor, soľ a znovu zahrejeme. Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil. Opäť sa nesmie tekutina variť. Odstavíme.
4.
Vaječné žĺtky vymiešame, za stáleho miešania k nim prilievame smotanovo-mätovú zmes. Hrniec dáme opäť na sporák a znova len zahrejeme. Cez sito ju precedíme do studenej smotany a premiešame. Zmrzlinovú zmes dáme do chladničky aby vychladla.
5.
Smotanovú zmes nalejeme do širokej plytkej nádoby z jánskeho skla a uložíme do mrazničky. Zmrzlinu každú hodinu premiešame elektrickým šľahačom, aby sa v nej netvorili ľadové kryštáliky. Počas mrazenia nasekáme čokoládu a pridáme ich asi v polovici mraziaceho procesu.
6.
Keď je zmrzlina hotová preložíme ju do uzatvárateľnej nádoby vhodnej do mrazničky. Pred servírovaním ju necháme trochu rozmraziť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať