Pridať recept

Pagáčiky Betky Tukovej

80
porcií
40
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Kvások

500 ml
vlažné mlieko
1 kocka
droždie
1 PL
kryštálový cukor
trochu
hladká múka

Cesto

1 kg
hladká múka
2 ks
vajce
200 ml
olej
2 PL
soľ
5 ks
uvarené zemiaky
250 g
stužený pokrmový tuk
vajce na potretie
celá rasca

postup

1.
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, trochu múky, cukor a dáme vykysnúť. Do misy vysypeme hladkú múku, prilejeme vykysnutý kvások, pridáme vajcia, olej, soľ a vymiesime cesto. Potom ho prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 20 minút.
 
2.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na štvorec, na povrch najemno postrúhame zemiaky a potom tuk. Cesto prekladáme od okrajov smerom do stredu, až kým nevznikne menší obdĺžnik. Prikryjeme utierkou a necháme ešte vykysnúť, potom ho znovu rozvaľkáme. Tento proces opakujeme celkovo 3 razy. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a povykrajujeme pagáčiky.
3.
Uložíme na plech, potrieme vajcom, posypeme rascou a pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 10 minút.
4.
Z Čachtíc som sa vybral aj do ďalšej obce, do Vaďoviec, kde ma jej starostka, pani Betka Tuková, naučila upiecť lahodné zemiakovo-syrové pagáčiky. Aj tie sa prezentujú na podujatiach zameraných na tunajšie Chute priateľstva.
5.
Prelistujte si Nebíčko v papuľke 2 v internetovom kníhkupectve BUX.sk. Nebíčko v papuľke: http://www.bux.sk/knihy/205703-nebicko-v-papulke-2.html Prelistujte si: http://www.bux.sk/knihy/205703-nebicko-v-papulke-2.html?show=stranky#additional-info
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať