Šalátik bez salmonelózy
6
porcií
70
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
5
ks
zemiaky typu C
3
ks
uvarené vajce natvrdo
1
ks
cibuľa
1
pohár
zelená sterilizovaná fazuľka
1
konzerva
sterilizovaný hrášok
250
g
šunka
2
PL
kečup sladký
1
PL
worchesterská omáčka
1/2
KL
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie
Mliekonéza
100
ml
slnečnicový olej
100
ml
mlieko
1
KL
práškový cukor
1
PL
horčica
postup
1.
Dáme si variť zemiaky v šupke a vajíčka tak aby sme ich mali na tvrdo.
2.
Počas varenia uvedených surovín si pripravíme mliekonézu. Do vhodnej nádobky si dáme mlieko, olej, horčicu, soľ a práškový cukor. Ponorným mixérom šľaháme do zhustnutia. Olej treba prilievať podľa potreby tak, aby sme dostali hustú konzistenciu.
3.
Šunku by sme mali mať aspoň hodinu v mrazničke, nakoľko ju budeme strúhať na hrubom struháku na slížiky. Scedíme si fazuľku a hrášok. Oboje premyjeme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať na sitku. Cibuľu si nakrájame na drobno a jemne osolíme. Necháme postáť.
4.
Zemiaky a vajíčka dáme vychladiť a následne ich ošúpeme.
5.
Do misky dáme nastrúhanú šunku, pridáme cibuľku, nastrúhame vajíčka na veľkom slzičkovom struháku, zemiaky pretlačíme cez mriežku. Dôležité je, aby išlo o varný typ C, kedy sa zemiaky rozpadnú na čo najjemnejšiu konzistenciu a nie je treba ich pracne strúhať na jemno.
6.
Ďalej pridáme hrášok, fazuľku, mliekonézu, worcesterskú omáčku, kečup, mleté korenie a všetko spolu zmiešame. Ochutnáme a ak je treba dosolíme.
7.
Dáme do chladničky odstáť najlepšie do druhého dňa. Podľa príležitosti podávame na čerstvom domácom chlebíku, bagete alebo s pečivom. Ozdobíme rajčinami a reďkovkami.
Podobné recepty
VEĽKONOČNÝ ZUZKIN ŠALÁT! Návykový recept, ktorý dnes už pozná málokto, urobte odrazu dvojitú dávku na celé sviatky, je to skutočná pochúťka
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.