Pridať recept

Kačka pečená s mandľovo- zemiakovými guľkami

Kačka pečená s mandľovo- zemiakovými guľkami
Zdroj: kuchtik1

ingrediencie

1 ks
kačka
325 g
maslo
1 ks
bobkový list
1 strúčik
cesnaku
3 KL
provensálske korenie
300 g
ružové víno
500 g
celé varené zemiaky
1 ks
vajce
2 PL
mlieko
75 g
opražené mandle
300 ml
kurací bujón
trochu
soľ
trochu
mleté čierne korenie

postup

1.
Kačku umyjeme zvnútra i zvonku a osušíme. Do brušného priestoru kačky vložíme oriešok masla, olúpaný cesnak a bobkový list.
 
2.
Zo soli, korenia a provensálskeho korenia vytvoríme zmes, ktorou kačku potrieme.
3.
V pekáči rozpálime maslo, necháme ho speniť a počkáme kým sa pena stratí. Kačku na masle zo všetkých strán opečieme. Znížime teplotu, pridáme trochu masla a kačku necháme piecť 60-70 minút. Kačku počas pečenia pravidelne obraciame a polievame maslom. Ak by maslo stmavlo, pridáme polievkovú lyžicu vína.
4.
Z varených zemiakov, rozšľahaného vajca, mlieka, soli, korenia a muškátového orieška pripraíme zemiakovú kašu. Z kaše urobíme knedličky ( guľky), ktoré obalíme v mandliach. Zemiakové guľky obalené mandľami opečieme v 50-75 g masla do zlatova.
5.
Kačku vyberieme z pekáča, zabalíme do alobalu a dáme najmenej na 10 minút odležať. Zvyšok nepoužitého masla dáme do mrazničky. Maslo po pečení z pekáča vylejeme.
6.
Do pekáča nalejeme bujón a víno a dobre preplachujeme, aby sme uvoľnili zvyšky po pečení. Necháme vyvariť na polovicu.
7.
Prelejeme cez sito do malého hrnca a znova povaríme. Ochladené maslo rozkrojíme na 5 dielov. Maslo zamiešame rýchlo do omáčky. Hrniec stiahneme zo sporáka prv, ako sa maslo rozpustí a omáčku ešte asi 30 sekúnd intenzívne prešľaháme. Ochutíme soľou a korením.
8.
Kačku položíme na predhriaty podnos a okolo nej naukladáme zemiakové guľky. Podľa vlastnej úvahy môžeme pridať aj zeleninu. Ozdobíme podľa seba.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať