Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb

ivet_hrabovska
ivet_hrabovska
stredná
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

400 g
špaldová múka
100 g
ražná múka
3 ks
zemiaky
2 KL
rasca
1 hrsť
slnečnicové semienko
2 KL
soľ

Kvások

1/2 KL
cukor
1/2 kociek
droždie
teplá voda

postup

1.
Zemiaky ošúpeme a uvaríme vo vode (môžete si ich nakrájať na kocky). Zemiaky musia byť úplne mäkké.
2.
Urobíme si kvások: 1/2 kocky droždia rozmrvíme do misky, pridáme 1/2 KL cukru a zalejeme teplou vodou. Necháme vykysnúť na teplé miesto.
3.
Medzitým si dáme do misy 400g špaldovej múky a 100g ražnej múky.
4.
Pridáme rascu, slnečnicové semienka, soľ a pretlačené uvarené zemiaky.
6.
Začneme hniecť cesto a postupne prilievame teplú vodu (neviem presne povedať, koľko vody tam ide, vždy je to individuálne - záleží aj od zemiakov, ale cca 3 dl).
7.
Cesto musí byť tuhé, ťažko spracovateľné - ale to je dobre! Nezabudnite, že musíte použiť silu a hniecť cesto aspoň 10 minút. Až vtedy bude dobré. Potom cesto dáme na teplé miesto vykysnúť (určite aspoň hodinu).
8.
Vykysnúté cesto musí nabrať aspoň dvojnásobný objem.
10.
Cesto pomúčime a jemne prehnecieme ešte v mise. Potom ho vložíme do ošatky a dáme opäť vykysnúť na teplé miesto (1 hodinu - to je dôležité!!!)
12.
Chlepbík prevrátime na plech vystlaný papierom na pečenie a hneď dáme do rúry. Pečieme prvých 25 minút pri 250 stupňoch a potom 10 minút pri 175 stupňoch.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kofola8520
12.2.2015 17:54 | |
+0 -0
Ďakujem veľmi pekne! (y) :O
kofola8520
2.2.2015 18:37 | |
+0 -0
Prosím Vás, a keď nemám ošatku, do čoho to môžem dať? :O :O Ďakujem.
ivet_hrabovska
11.2.2015 14:58 | |
+4 -0
Skuste vyskusat misu vystlanu utierkou... ale nezabudnite utierku poriadne pomucit nech sa cesto neprilepi :) chlebik budete mat od misky pekne okruhly :)
kofola8520
2.2.2015 18:34 | |
+0 -0
Prosím Vás, a keď nemám ošatku? Kde to môžem dať? Ďakujem. :O
opal8
5.3.2015 16:27 | |
+0 -0
ošatku môžeš kúpiť u spol. evax - napríklad
Vendelincok
6.3.2015 07:53 | |
+0 -0
ja som kupila tu od tohto pana: http://osatky.szm.com/index1.html
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Vajíčková nátierka s majonézou
Vajcia - postrach zdravej výživy alebo kvalitné bielkoviny?
Vajcia - postrach zdravej výživy alebo kvalitné bielkoviny?
Ak si neviete predstaviť ráno bez praženice, omelety alebo vajíčka uvareného natvrdo, tak ste na správnej adrese. No...
Šípkový čaj s medom
Vyberte sa na šípky, teraz je nato ten správny čas!
Vyberte sa na šípky, teraz je nato ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
vajce
Poznáte označenie vajíčok?
Poznáte označenie vajíčok?
Podľa akosti sa vajíčka rozdeľujú do dvoch tried, pre maloobchodný predaj sú určené iba čerstvé vajcia s označením A,...