Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info

Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb

ivet_hrabovska
ivet_hrabovska
stredná
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

400 g
špaldová múka
100 g
ražná múka
3 ks
zemiaky
2 KL
rasca
1 hrsť
slnečnicové semienko
2 KL
soľ

Kvások

1/2 KL
cukor
1/2 kociek
droždie
teplá voda

postup

1.
Zemiaky ošúpeme a uvaríme vo vode (môžete si ich nakrájať na kocky). Zemiaky musia byť úplne mäkké.
2.
Urobíme si kvások: 1/2 kocky droždia rozmrvíme do misky, pridáme 1/2 KL cukru a zalejeme teplou vodou. Necháme vykysnúť na teplé miesto.
3.
Medzitým si dáme do misy 400g špaldovej múky a 100g ražnej múky.
4.
Pridáme rascu, slnečnicové semienka, soľ a pretlačené uvarené zemiaky.
6.
Začneme hniecť cesto a postupne prilievame teplú vodu (neviem presne povedať, koľko vody tam ide, vždy je to individuálne - záleží aj od zemiakov, ale cca 3 dl).
7.
Cesto musí byť tuhé, ťažko spracovateľné - ale to je dobre! Nezabudnite, že musíte použiť silu a hniecť cesto aspoň 10 minút. Až vtedy bude dobré. Potom cesto dáme na teplé miesto vykysnúť (určite aspoň hodinu).
8.
Vykysnúté cesto musí nabrať aspoň dvojnásobný objem.
10.
Cesto pomúčime a jemne prehnecieme ešte v mise. Potom ho vložíme do ošatky a dáme opäť vykysnúť na teplé miesto (1 hodinu - to je dôležité!!!)
12.
Chlepbík prevrátime na plech vystlaný papierom na pečenie a hneď dáme do rúry. Pečieme prvých 25 minút pri 250 stupňoch a potom 10 minút pri 175 stupňoch.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kofola8520
12.2.2015 17:54 | |
+0 -0
Ďakujem veľmi pekne! (y) :O
kofola8520
2.2.2015 18:37 | |
+0 -0
Prosím Vás, a keď nemám ošatku, do čoho to môžem dať? :O :O Ďakujem.
ivet_hrabovska
11.2.2015 14:58 | |
+4 -0
Skuste vyskusat misu vystlanu utierkou... ale nezabudnite utierku poriadne pomucit nech sa cesto neprilepi :) chlebik budete mat od misky pekne okruhly :)
kofola8520
2.2.2015 18:34 | |
+0 -0
Prosím Vás, a keď nemám ošatku? Kde to môžem dať? Ďakujem. :O
opal8
5.3.2015 16:27 | |
+0 -0
ošatku môžeš kúpiť u spol. evax - napríklad
Vendelincok
6.3.2015 07:53 | |
+0 -0
ja som kupila tu od tohto pana: http://osatky.szm.com/index1.html
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
melon krajanie
Video: Ako nakrájať melón na kocky
Video: Ako nakrájať melón na kocky
Máte radi sladký vodový melón? Poradíme vám ako ho nakrájať na kocky bez zbytočnej špiny a odpadu.
Grilované steaky
Svieža novinka pre gurmánsku grilovačku
Svieža novinka pre gurmánsku grilovačku
Relax v slnkom zaliatej prírode, príjemné chvíle s rodinou či zábava s priateľmi a k tomu fantastická šťavnatá, voňavá,...
Foodtruck
Pečenie v pare si našlo svojich fanúšikov aj na Gurmán Feste
Pečenie v pare si našlo svojich fanúšikov aj na Gurmán Feste
O tom, že zdravá strava môže byť zároveň aj chutná, sa presvedčili návštevníci obľúbeného júnového maratónu chutí –...