Pridať recept

FOTORECEPT: Bratislavské rožky

16
porcií
25
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

250 g
hladká múka
1 ks
žĺtok
5 g
čerstvé droždie
170 ml
sladké mlieko
85 g
maslo
1 PL
práškový cukor kopcovitá
1 PL
citrónová kôra

Plnka

150 g
mleté orechy
1/2 cl
mletá škorica
1 ČL
vanilkový extrakt
3 PL
rum
1 ČL
citrónová kôra
cukrový sirup

postup

1.
Z mlieka odoberiem trosku, nechame ho ohriat na letnu teplotu, pridame tam lyzicku cukru a drozdie. Drozdie miesanim rozpustime v mlieku a nechame vzist kvasok. Do mlieka vsypeme praskovy cukor a povolene maslo. V mikrovlnke mlieko ohrejeme na prijemnu teplotu, vyberieme ho a nechame aby sa maslo uplne rozpustilo. Do skyprenej muky dame zltok, kvasok, stipku soli, citronovu koru. K muke prelejeme osladene, omaslovane mlieko a vypracujeme makke pruzne cesto. Ja som k nemu pridala este asi 2 lyzice muky...nejako mi to velmi lepilo.
Fotorecept: Bratislavské rožky
Fotorecept: Bratislavské rožky
Zdroj: vybusna
 
2.
Cesto prikryjeme a nechame kysnut….ja som ho nechala necele dve hodiny. Cesto nema v sebe vela drozdia, tak neocakavate, ze vam narastie do uzasnych rozmerov. Pocas kysnutia si pripravime plnku, ja som robila len orechovu. Do mletych orechov dame struhanu citronovu koru, mletu skoricu, 3 lyzice rumu a nariedujeme cukrovym sirupom. Ja mam ten sirup hotovy, ale nie je tazke si ho urobit…Do hrnceka dajte cca 130 g cukru a zalejte 100ml vody. Dajte varit, ked sa cukor rozpusti, nechajte ho pomaly priviest do varu a odstavte. Husta cukrova tekutina by sa mala pri pomalom lievani tahat. Ak by Vam sirup ostal, tak ho dajte do pohara a upotrebte inokedy…on vydrzi … Plnka by mala byt natolko husta, zeby sa z nej dali v ruke tvarovat valceky…ziadna riedka konzistencia.
Fotorecept: Bratislavské rožky
Fotorecept: Bratislavské rožky
Zdroj: vybusna
3.
Vykysnute cesto prelozime na dosku a vyvalkame na tenko. Rozdelime cesto na rovnake obdlzniky. Z plnky robime vlhkymi rukami valceky a kladieme na obdlzniky.
Fotorecept: Bratislavské rožky
Fotorecept: Bratislavské rožky
Zdroj: vybusna
4.
Plnku zabalime do cesta
Fotorecept: Bratislavské rožky
Fotorecept: Bratislavské rožky
Zdroj: vybusna
5.
Cesto dobre uzatvorime a dlanami tlakom vyvalkame do valceka. Valceky vytvarujeme do tvaru pismena M
Fotorecept: Bratislavské rožky
Fotorecept: Bratislavské rožky
Zdroj: vybusna
6.
Zltok vyslahame s 1 lyzicou vody. Plech potrieme dobre olejom a rozky poukladame na plech. Rozky potrieme zltkom a prenesieme ich niekam do chladu, alebo ich dame k otvorenemu oknu. Ide o to, aby zltok co najskor zaschol. Nechame ich takto schnut 20 minut. Po 20 minutach ponatierame rozky zbytkom vajicka a znovu nechame na 20 minut v chlade. Potom plechy prenesieme niekam kde je teplo a nechame dalsich 20 minut. Tymto schnutim zltka by sme mali dosiahnut po upeceni mramorovanie na povrchu roztekov.
Fotorecept: Bratislavské rožky
Fotorecept: Bratislavské rožky
Zdroj: vybusna
7.
Pecieme vo vyhriatej rure…tak na 180 stupnov priblizne 20 az 25 minut.
Fotorecept: Bratislavské rožky
Fotorecept: Bratislavské rožky
Zdroj: vybusna
8.
Bratislavske rozky ziskali certifikat EU ako miestna specialita. Tento certifikat obsahuje co vsetko musi mat vyrobok, aby sa mohol volat *Bratislavske rozky*. Musia byt zasadne makove...v tvare pismena *C*, alebo orechove,..v tvare pismena *M*. Neposypaju sa nikdy praskovym cukrom, ale musia mat leskly mramorovany povrch od zltok. V certifikate sa pise, ze cesto musi obsahovat minimalne 30 percent tuku, alebo masla na mnozstvo muky. Tak to som celkom nedodrzala, mala som ho trosku menej, no a mnozstvo plnky musi byt 40 percent na celkovu vahu vyrobku.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
3 neodolateľné koláčové splynutia jabĺčok a orechov
Jablká a oriešky v 3 neodolateľných koláčoch
Jeseň ponúka tisícky inšpirácií na jablkové koláče.
Ako rýchlo a jednoducho olúpať orechy? Tento spôsob takmer nikto nepozná, trvá pár sekúnd!
Toto by vám nikdy nenapadlo! Geniálny TRIK, ako olúpať orechy behom pár sekúnd, takmer nikto ho nepozná
Perfektný spôsob, ako olúpať orechy behom pár sekúnd a bez väčšej námahy!
Bratislavské rožky
Bratislavské rožky: Bohatá plnka a cesto ako vatička! Takto sa vždy krásne podaria a chutia vynikajúco
Originál je len jeden! Ale tu je veľmi chutný a pomerne jednoduchý recept, ktorý sa mu dokonale približuje.
Viete, čo musíte urobiť, aby boli rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Iba túto jednoduchú vec za pár minút
Rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Stačí urobiť túto jednoduchú vec za pár minút a už nikdy nebudú gumové!
Tip pre každého, kto si chce ráno vychutnať chrumkavé rožky a nechodiť po ne do obchodu každý deň!
Vlašské orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu či riziko infarktu. Tušíte, kto by ich mal jesť
Vlašské orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu či riziko infarktu. Tušíte, kto by ich mal jesť najčastejšie? Odborníci radia
Orechy patria medzi top potraviny, ktoré sa v našich domácnostiach nachádzajú počas celého roka. Okrem toho,...
TOP
Veľkonočné suché pečivo
Ešte stíhate! Recepty na VEĽKONOČNÉ PEČIVO na jednom mieste, stačia vám tieto 4 základné cestá
Uľahčite si veľkonočné pečenie. Máme pre vás 4 základné cesta na veľkonočné drobné pečivo, z ktorého...