Pridať recept

Pražské koláče

ingrediencie

250 g
polohrubá múka
250 g
hladká múka špeciál
150 ml
vlažné mlieko
3 PL
práškový cukor
1 ks
vajce
30 g
droždie čerstvé
4 PL
voda
250 ml
majolenka

Drobenka

30 g
maslo
30 g
práškový cukor
50 g
hrubá múka

Krém

200 ml
mlieko
1 balíček
vanilkový cukor
100 g
studené maslo
1,5 PL
solamyl
3 PL
práškový cukor
500 ml
smotana na šľahanie
2 ks
stužovač šľahačky

Na potretie

1 ks
žĺtok
trochu
mlieko

postup

1.
Cesto: pripravíme si kvások z 2 dcl vlažného mlieka a trochu cukru. Polohrubú a hladkú múku zmiešame, preosejeme, pridáme zvyšný cukor, štipku soli, vajce, majolku, 4 lyžice vlažnej vody, zvyšok vlažného mlieka a vykysnutý kvások. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste, aby zdvojnásobilo svoj objem.
 
2.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 bochníčkov. Uložíme ich na papier na pečenie, po 4 bochníčkoch na jeden plech, nakoľko zväčšia svoj objem. Rukou každý pritlačíme na plocho, potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou mlieka, posypeme drobenkou a necháme podkysnúť 40 minút. Pečieme pri 180 stupňoch 20 minút. Necháme vychladnúť.
3.
Drobenka: maslo, práškový cukor a hrubú múku spracujeme rukou, aby mala sypkú konzistenciu.
4.
Krém: z mlieka odoberieme asi 3 lyžice a rozpustíme solamyl. Zvyšné mlieko, maslo, práškový a vanilkový cukor rrozpustíme, prilejeme solamyl s mliekom a uvaríme na kašu. Necháme vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačmi a zmiešame s vychladnutou kašou.
5.
Pomocou cukrárenského vrecka naplníme koláče, ktoré sme priečne prekrojili. Dáme stuhnúť do chladničky a podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
BlazenaSadovska
15.4.2014 09:09 | |
+2 -0
Je v pôvodnom recepte, tak som ho vyskúšala.
Zuzanka590
15.4.2014 08:50 | |
+2 -0
a ta majolka je tam na čo?