Pridať recept

Mikulášske čižmičky

ingrediencie

1 ks
bio pomaranč
125 ml
mlieko
1/2 PL
salajka
500 g
hladká múka
2 PL
perníkové korenie
85 g
cukor
125 g
med
125 g
sirup z cukrovej repy
400 g
marcipán
vaječný bielok
150 g
práškový cukor
mandle

postup

Môžeme použiť formu na vykrajovanie čižmičiek alebo srdiečok. Pri pečení s deťmi používame rôzne formičky na podporu kreativity. Pomaranč umytý horúcou vodou osušíme a kôru nastrúhame. V mlieku rozmiešame salajku. V miske zmiešame múku s perníkovým korením, cukrom, medom, sirupom, pomarančovou kôrou a mliekom. Vymiesime na hladké cesto, z ktorého sformujeme bochník. Bochník zabalený do potravinárskej fólie vložíme na noc do chladničky. Rúru predhrejeme na 200°C. Dva plechy vymastíme a vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 6mm. Vykrojíme 10 čižmičiek. 5 z nich položíme na plech a okraje im natrieme vodou. Medzi vrstvami fólie vyvaľkáme marcipánovú hmotu, z ktorej vyktojíme 5 obdĺžničkov s výškou čižmičky. Na každú čižmu na plechu položíme 1 obdĺžnik a zakryjeme druhou polovicou vykrojených čižmičiek. Okraje postláčame vidličkou. Pečieme približne 16 minút pri 180°C. Po vychladnutí zdobíme podľa fantázie. Výbornou náhradou marcipánu je mäkká plnka zo sušeného ovocia.
 
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať