Pridať recept

Orieškové slimáky

20
porcií
125
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Náplň

100 g
hrozienka
2 PL
rum
1 balíček
marcipán
4 PL
marhuľový džem
100 g
nasekané vlašské orechy

Cesto

400 g
hladká múka
1 balíček
sušené droždie
125 g
maslo
1 ks
vajce
100 g
med
1 KL
rumová aróma
1 balíček
škoricový cukor
150 ml
vlažné mlieko

Poleva

1 balíček
svetlá poleva

postup

1.
Na prípravu náplne namočíme hrozienka do rumu asi na dve hodiny.
 
2.
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím. Pridáme maslo alebo margarín, vajce, med, arómu, škoricový cukor a vlažné mlieko. Ručne vypracujeme dohladka. Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 50 minút.
3.
Marcipán nakrájame na malé kúsky, pridáme džem a rozmixujeme na hladkú hmotu.
4.
Cesto poprášime múkou a na pomúčenej doske ešte krátko premiesime. Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik (30 x 40 cm) a potrieme marcipánovou náplňou. Náplň rovnomerne posypeme hrozienkami a orieškami. Cesto zrolujeme, rozkrájame na plátky hrubé asi 2 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými plátkami necháme dostatočnú medzeru. Plátky zakryjeme a dáme ešte raz na teplé miesto asi na 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút.
5.
Upečené slimáky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
6.
Na prípravu polevy rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Slimáky polevou ozdobíme a necháme stuhnúť.
7.
Tip: Do náplne môžeme použiť rôzne druhy orieškov. Slimáky je možné aj zamraziť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať