Pridať recept

Vianočné orieškové špirálky

50
porcií
102
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

300 g
hladká múka
1/2 balíček
kypriaci prášok do pečiva
80 g
práškový cukor
1 balíček
vanilkový cukor
1 balíček
škoricový cukor
1 štipka
soľ
1/2 KL
mandľová aróma
1 ks
vajce
200 g
maslo
1 balíček
marcipán
1 PL
kakao

Na potretie a ozdobenie

2 PL
med
50 g
nasekané lúpané mandle

postup

1.
Na prípravu cesta zmiešame na doske múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, soľ, arómu, vajce a maslo alebo margarín. Marcipán nastrúhame, pridáme do zmesi a ručne vypracujeme dohladka.
 
2.
Cesto rozdelíme na dva diely a jeden diel premiesime s kakaom. Zo svetlého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 30 cm a odložíme bokom. Z tmavého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 34 cm. Povrch tmavého cesta potrieme medom a prikryjeme plátom svetlého cesta. Kratšou stranou stočíme do rolády. Na hodinu uložíme do chladničky.
3.
Roládu nakrájame na plátky s hrúbkou asi 3 mm. Plátky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme mandľami, ktoré vtlačíme do cesta. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 12 minút.
4.
Upečené špirálky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
5.
TIP: Keksy môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 2 týždne.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať