Pridať recept

Makový koláč

ingrediencie

100 g
práškový cukor
1 ks
vajce
500 g
polohrubá múka
2,5 dl
mlieko
70 g
maslo
cukor

Kvások

30 g
droždie
5 g
práškový cukor
1 dl
mlieko

Plnka

300 g
mak
voda
70 g
práškový cukor
mandľová aróma
30 g
maslo
50 g
hrozienka
2 ks
vaječný bielok

postup

Kvások pripravíme z droždia, cukru a teplého mlieka. Vajce vymiešame s cukrom, pridáme múku, vykysnutý kvások, teplé mlieko a vyšľaháme cesto. Pomaly pridávame roztopené maslo a na teplom mieste necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice. Obe vyvaľkáme do tvaru obdlžníka, rovnomerne na ne rozotrieme makovú plnku a zvinime. Vo vymastenej plechovej forme necháme ešte chvíľu kysnúť. Vo vyhriatej rúre pečieme 45 minút.Maková plnka: Zomelieme mak, pridáme cukor, mandľovú arómu, maslo, hrozienka a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov.
 
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Metrový koláč
Ako upiecť ten najlepší metrový koláč
Ďalšia krémová klasika nielen na sviatočný stôl.
Babičkin jablkový koláč
Starý a (ne)tradičný recept na najlepší jablkový koláč
Prachom zapadnutý recept z povojnovej kuchárky nám otvoril cestu k úžasne chutnému a nápaditému jablkovému pité.
3 neodolateľné koláčové splynutia jabĺčok a orechov
Jablká a oriešky v 3 neodolateľných koláčoch
Jeseň ponúka tisícky inšpirácií na jablkové koláče.
Rýchle a chutné koláčiky (nielen) na všedný deň
Rýchlo a chutne: Tieto koláče vám nezaberú veľa času a chutia fantasticky
Overené recepty na prípravu dezertov, ktoré neukroja veľa z vášho voľného času a rozhodne stoja za vyskúšanie.
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...
Univerzálna zmes na sladké pečenie
Trvanlivá zmes na sladké pečenie: S ňou budú vaše lievance či sušienky hotové raz-dva!
Príprava všestranne použiteľnej zmesi trvá len pár minút, ušetrí vám čas i peniaze. Znie to neuveriteľne,...