Pridať recept

Šišky

6
porcií
50
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

750 g
hladká múka
50 g
práškový cukor
1 ks
vanilínový cukor
2 ks
žĺtok
2 ČL
soľ
1 balíček
droždie
trochu
rumu, 3 PL
1/5 liter
vlažné mlieko

postup

1.
Necháme si vykysnúť kvások. Múku zmiešame s cukrom a soľou, v mlieku rozmiešame žĺtka, rum a vanilkový cukor. Vykysnutý kvások vylejeme do múky, pridáme mlieko s ingredienciami a dobre vypracujeme na hladké cesto, ani tuhé ani moc riedke. Necháme vykysnúť (ja používam misku kysku).
 
2.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme kolieska. Na ne nanesieme slivkový lekvár a prikryjeme druhým kolieskom. Kraje trošku pritlačím a opäť vykrojím, aby sa spodné aj horné kolieska dobre zlepili a lekvár pri vyprážaní nevytiekol. Potom necháme šišky na obrúsku kysnúť cca 30 min. V kastróliku si necháme rozpáliť olej a začneme smažiť. Teplota musí byť taká, aby sa nesmažili dlho, ani krátko, do zlatista. Kladieme ich na papierové obrúsky, aby stiekli z oleja. Po vychladnutí ich posypeme práš. cukrom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
TOP
Šišky s jahodovým džemom
Už teraz trhajú rekordy! Expresné šišky na počkanie a bez kysnutia, ak pridáte túto surovinu, nebudú vôbec mastné
Hoci klasické šišky zahŕňajú droždie, poznáme aj ich rýchlu alternatívu – bez kysnutia. Nielenže sú...
Jemné ako obláčik a bez pripálenia! Túto surovinu pridajte do oleja a šišky sa vám už nikdy nepripália
Jemné ako obláčik a bez pripálenia! Túto surovinu pridajte do oleja a šišky sa vám už nikdy nepripália
Ako vyprážať šišky aby neboli surové, pripálené a vyšli vždy dokonale? Do oleja pridajte túto surovinu!
Už ani omrvinka nazmar! Čo robiť so starými šiškami? Budú chutiť lepšie ako čerstvé!
Už ani omrvinka nazmar! Čo robiť so starými šiškami? Budú chutiť lepšie ako čerstvé
Šišky chutia najlepšie čerstvé, ale čo ak sme ich pripravili veľa a nestihli sa spotrebovať? Máme riešenie!
Rezance s makom
Popolcová streda: Fašiangy končia a začína pôst. Tušíte, prečo sa kedysi jedli bezmäsité jedlá? Zvyky a tradície približuje etnologička (rozhovor)
Končia sa bujaré oslavy a začína sa obdobie veľkého kresťanského pôstu. Mastné jedlá vystriedajú...
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Popolcová streda tento rok pripadá na 14. februára. Ako ste si určite všimli, je to deň svätého Valentína. V...