Americký jablkový koláč
12
porcií
35
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
250
g
hladká múka
160
g
Hera
štipiek
soľ
1/2
šálka
studená voda
1
PL
cukor
10
ks
červené jablko
podľa chuti
citrónová šťava
2
PL
práškový cukor
1
ks
škoricový cukor
1
ks
vanilkový cukor
1
ks
puding zlatý klas
2
PL
hrozienka
2
PL
sušené brusnice
50
g
sušené marhule
trochu
slivkový lekvár
trochu
nasekané orechy
postup
1.
Cesto: V miske zmiešame 250 g múky, so štipkou soli, 1-2 PL práškového cukru, 160 g Hery a 1/2 šálky vody. Vypracujeme polotuhé cesto ( také aby sa nám dobre vaľkalo ). Cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Prenesieme do okrúhlej formy koláč a vystelieme aj po bokoch tak aby nám kúsok cesta pretŕčal. Na cesto rozotrieme jablkovú plnku a zakryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta. Okraje postláčame a spojíme. Vrchnú časť popicháme vidličkou a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 160°C 35 minút. Ešte horúci koláč natrieme slivkovým lekvárom a posypeme nasekanými orechami.
2.
Jablková plnka: Jablká očistíme a nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme práškovým, vanilkovým a škoricovým cukrom. Prisypeme hrozienka, brusnice a marhule, ktoré sme mali namočené vo vode, alebo v rume/ume. Celé chvíľku dusíme. Na záver do jablkovej zmesi vmiešame vanilkový pudingový prášok.
Podobné recepty
Už nikdy vám neprasknú! Toto tajomstvo poznajú iba skúsení kuchári, urobte grilované klobásy bez prasklín, krásne chrumkavé a vždy chutné
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
diabambulka
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.