Domáca vianočka
ingrediencie
postup
Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie a necháme vzísť kvások.
Múku, soľ, vajce, roztopené maslo, hrozienka a kvások dáme do misky a vymiesime ako klasické kysnuté cesto. Cesto necháme vykysnúť asi pol hodinu.
Na pomúčenej doske si cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť prerežeme na 3 menšie časti a vytvoríme z nich pramene, ktoré spletieme do vrkoča, dáme na plech vyložený s papierom na pečenie.
To isté urobíme aj z druhej časti cesta, hotový vrkoč položíme na spodný diel. Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte trochu vykysnúť na plechu.
Vložíme do rúry, ktorá je vyhriata na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút, potom znížime teplotu rúry na 150 stupňov a ešte zvoľna pečieme takých 20 minút do zlatista.
Vianočku podávame s maslom alebo džemom.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.