Pridať recept

Domáca vianočka

8
porcií
85
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

250 g
hladká múka
250 g
polohrubá múka
1/2 KL
soľ
3 ks
vaječný žĺtok
42 g
droždie
120 g
kryštálový cukor
120 g
maslo
50 g
hrozienka
1 ks
vajce
200 ml
vlažné mlieko

postup

1.

Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie a necháme vzísť kvások. 

 
2.

Múku, soľ, vajce, roztopené maslo, hrozienka a kvások dáme do misky a vymiesime ako klasické kysnuté cesto. Cesto necháme vykysnúť asi pol hodinu.

3.

Na pomúčenej doske si cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť prerežeme na 3 menšie časti a vytvoríme z nich pramene, ktoré spletieme do vrkoča, dáme na plech vyložený s papierom na pečenie. 

4.

To isté urobíme aj z druhej časti cesta, hotový vrkoč položíme na spodný diel. Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte trochu vykysnúť na plechu. 

5.

Vložíme do rúry, ktorá je vyhriata na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút, potom znížime teplotu rúry na 150 stupňov a ešte zvoľna pečieme takých 20 minút do zlatista. 

6.

Vianočku podávame s maslom alebo džemom.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
28.11.2016 16:32 | |
+0 -4
no úplne na figu recept!!! Cesto riedke, nevykysne ani náhodou! A to som človek od fachu! Podľa tohto receptu urobíte jedine zmes, ktorú môžete šmariť von oknom, aj zatvoreným!
babulka1977
12.5.2017 16:50 | |
+0 -0
tak teraz robim tu vianocku a cesto mi pekne nakyslo uvidim este ako bude chutit
Anonymný nick
26.11.2013 15:00 | |
+7 -1
no, neviem, či to bola moja chyba, ale cesto nejako nenakyslo a bolo doooosť vláčne a lepkavé... maslo som mala roztopiť napr. v mikrovlnke?
Anonymný nick
27.11.2013 19:57 | |
+11 -1
mali ste čerstvé kvasnice? a ked ste zaplietli vianočku tak ste ju nechali ešte trochu vykysnúť na plechu? ja som ju nechala na plechu aj takých 10-15minút, a maslo som si nechala roztopiť na sporáku aby malo tekutú formu.
Podobné články
Upečte doma rôzne druhy pečiva
S týmito overenými receptami a radami upečiete vždy na jednotku!
Pečenie chleba sa stalo i vďaka kváskovaniu veľkým hitom. Keď ste už zvládli tento dôležitý krok, môžete...
Vianočka
Takto sa pletie domáca štedrovečerná VIANOČKA! Poctivá príprava a výsledok úžasný, tento recept sa vždy podarí, zdieľajte!
Posledné dni pred Vianocami sa na našich stoloch často objavuje táto pochúťka z kysnutého cesta. Viete...
Veľká noc
Prípravy na Veľkú noc: Ako na tradičné pečené špeciality
Ku sviatkom sa neviažu iba rôzne tradície, ale aj kulinárske pochúťky. Napríklad Vianoce si nevieme predstaviť...
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.