Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info

Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky

vacica
vacica
stredná
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

100 g
ražná múka
100 ml
voda

postup

1.
1. deň: V zaváracej fľaške zmiešame 100g ražnej múky a100ml vody - cesto bude vyzerať ako palacinkové, len trocha hustejšie. Kvások prikryjeme sáčkom alebo vrchnáčikom a dáme na teplé miesto na 24 hodín (pozor, vrchnáčik len položíme na vrch, aby tam prenikal trocha vzduch, nikdy nezašroubujeme!)
2.
2. deň: V pohári s anič zvláštne nedeje, ale aj napriek tomu po 24. hodinách "prikŕmime" kvások,a to tak, že pridáme 50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody. Fľašku opäť prikryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
3.
Na 3. deň nám kvások začne pracovať. Zväčší sa objem a vidno malé bublinky. Opäť po ďalších 24. hodinách prikŕmime (50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody).
4.
Na 4.deň už kvások naberie poriadny objem, preto je potrebné polovicu vyhodiť, lebo novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň (ideálne je 10-14 dní). Opäť prikŕmime 50g ražnej múky a 50ml vody a toto opakujeme ešte aspoň týždeň (pravidelne keď treba, časť kvásku dáme preč).
5.
Odporúčam skladovať ho v chladničke a približne raz za 2 týždne vybrať von z chladničky, opäť prikŕmiť a znovu vložiť do chladničky.
6.
Ako z takého kvásku urobíte chlebík (600 gramový)? Na obed vyberiete kvások z chladničky a necháte ho asi hodinu na stole "zohriať". Potom ho prikŕmite 6PL ražnej múky a asi 140ml teplej vody. Nechajte vykysnúť do večera (cca do ôsmej:). Časť z neho, asi 200 ml necháte v pohári, ktorý zakryjete a vložíte späť do chladničky. Zvyšok preložíte do misy a pridáte asi 6 PL ražnej múky a teplú vodu, aby vzniklo husté tečúce cestíčko. Takto necháte na teplom mieste do ďalšieho rána. Na druhý deň by malo vzniknúť približne 250 gramov kvásku. K tomuto množstvu som prispôsobila množstvo múky, a to asi 600 gramov.
7.
A to je celé umenie :) Prajem dobrú chuť!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
nofretete28
18.1.2015 21:50 | |
+4 -1
Tak včera o 16 hodine som založila podľa tohto receptu kvások (lebo je podobný ako všetky ostatné postupy, aj keď zdravojko tvrdí opak, prečítala som si aj postup p. Reisa, zdá sa mi to veľmi podobné) a ráno v ňom už boli bublinky a večer (zabudla som ho prikŕmiť o 16 h.) o 21 hodine mi už skoro ušiel zo 7 dl pohára. :)
endrian
8.1.2015 22:14 | |
+2 -0
prečo vyhadzovať??? treba to preliať do väčšej nádoby
dobruchut.sk
9.1.2015 10:57 | |
+7 -1
v recepte sa pise, ze "lebo novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň (ideálne je 10-14 dní)." pocas vyroby kvasok este nie je vhodny na pripravu chlebika a nie je ani vhodne mat zbytocne vela zakladneho kvasku.
allianna
9.4.2014 10:52 | |
+16 -2
ten kvások zdravojko je dosť podobný tomuto..takže myslím, že skúsiť možme oba a tiež by som velmi nenazývala tento recept ako amatersky a šitý horúcou ihlou :-)
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Video: Špinavý gril? Žiaden neriešiteľný problém
Video: Špinavý gril? Žiaden neriešiteľný problém
Poznáte to: grilovačka skončila, plné bruško, riady umyté alebo aspoň naskladané v dreze a čistenie grilu nechávate...
Video: Fantastická zmrzlina iba z 2 ingrediencií
Video: Fantastická zmrzlina iba z 2 ingrediencií
Ako pripraviť chutnú zmrzlinu iba z dvoch ingrediencii? Úplne jednoducho.
Mrazený malinový pretlak
Máte radi maliny? Toto by ste o nich určite mali vedieť!
Máte radi maliny? Toto by ste o nich určite mali vedieť!
Hovorí sa, že čo je dobré, to je určite nezdravé! Maliny však patria k výnimkám. Drobné bobuľovité ovocie nádhernej...