Pridať recept

Základ na krehké cesto

ingrediencie

220 g
hladká múka
150 g
maslo
1 ks
žĺtok
1 KL
soľ

postup

1.
Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme na kocky nakrájané maslo a zapracujeme ho prstami. Mala by nám vzniknúť zmes pripomínajúca strúhanku.
 
2.
Pridáme žĺtok, 3 čajové lyžičky vody a na doske vypracujeme jemné a hladké cesto. Nepracujeme s ním príliš dlho, mohlo by stuhnúť. Vytvarujeme guľu, vložíme ho do mikroténového vrecka a uložíme aspoň na pol hodinu do chladničky
3.
Pracovnú dosku poprášime múkou a vychladnuté cesto vyvaľkáme do okrúhleho tvaru. Pomocou valčeka ho preložíme do koláčovej formy so zvlneným okrajom. Približný priemer je 25 cm
4.
Prstami ho povtláčame do okrajov formy, prečnievajúce kraje odrežeme a formu s cestom ešte na chvíľu vložíme do chladničky
5.
Rúru predhrejeme na 200°C. Do rúry vložíme plech na pečenie. Vychladnuté cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchým hrachom alebo fazuľou.
6.
Vložíme do rúry na rozpálenom plechu a pečieme približne 10 minút. Potom odstránime hrach s papierom a pečieme ešte ďalších 5-10 minút. Cesto by nemalo stmavnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Domáca pizza Margherita
Unikol recept na najlepšiu domácu pizzu a my ho máme! Pri príprave si dávajte pozor na tieto CHYBY, robí ich každý! (recepty)
Aby bola domáca pizza viac než dobrá, potrebujete kvalitné ingrediencie, trpezlivosť a správnu techniku...
Koláče z krehkého cesta hotové za pár minút
Máme pre vás vynikajúci tip, ktorý vám ušetrí čas v kuchyni. Predpripravené krehké cesto je ideálny základ...
vianocne pecenie
Vianočné pečenie nemusí byť strašiak
Krehké a lahodné domáce pečivo. Omamná vôňa, ktorá sa šíri celou kuchyňou vyvoláva množstvo spomienok...
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
A čo vy? Ochutnávate surové cesto počas vianočného pečenia? Toto je dôvod, prečo by ste tak už nemali robiť!
TOP
Veľkonočné suché pečivo
Ešte stíhate! Recepty na VEĽKONOČNÉ PEČIVO na jednom mieste, stačia vám tieto 4 základné cestá
Uľahčite si veľkonočné pečenie. Máme pre vás 4 základné cesta na veľkonočné drobné pečivo, z ktorého...