Pridať recept

Vanilkové rožteky z bieleho maku

ingrediencie

200 g
hladká múka
100 g
biely mak mletý
150 g
maslo
80 g
práškový cukor
1 ks
malé vajce
soľ štipka
práškový cukor na obaľovanie
vanilkový cukor na obaľovanie

postup

1.
Všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť úplne studené z chladničky). Cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky poriadne zachladiť, pretože s mäkkým cestom sa zle pracuje.
 
2.
Po asi hodinke vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske rukami vytvarujem valček, nakrájam na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto).
3.
Piekla som na 200° asi 9 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (tesne po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
4.
Z tejto dávky cesta som urobila cca 40 rožtekov (keď budete robiť menšie, dá sa aj viac).
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať