Pridať recept

Vianočka s orieškami a hrozienkami

4
porcie
35
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 kg
hladká múka
10 g
soľ
100 g
cukor
80 g
droždie
150 g
tuk
4 ks
žĺtok
500 ml
mlieko
50 g
hrozienka
50 g
orechy
trochu
citrónová kôra
trochu
maslo na vymastenie a hladká múka na vysypanie dosky
1 ks
vajce na potretie
50 g
mandľové lupienky

postup

1.
V troche vlažného mlieka rozmiešame štipku cukru, rozdrobíme doň droždie a necháme prikryté vykysnúť. Do múky pridáme na kocky nakrájaný tuk, cukor, žĺtky a šľahačom vyšľaháme do peny. Prisypeme múku, soľ, zalejeme kváskom, vlažným mliekom a vypracujeme hladké cesto. Nakoniec do cesta vmiesime hrozienka, nasekané orechy a citrónovú kôru. Ešte raz premiesime. Cesto preložíme do misky, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 2 hodiny.
 
2.
Cesto preložíme z misy na dosku, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti a vyvaľkáme z nich valčeky. Najskôr spletieme zo 4 valčekov dolnú časť vianočky do hrubšieho plochého vrkoča. Prenesieme ho na vymastený plech, prípadne papier na pečenie. Druhú vrstvu spletieme z troch valčekov a položíme ju už na pripravený vrkoč. Ďalšiu a už poslednú časť spletieme z dvoch valčekov a položíme ju navrch.
3.
Ak sme ešte vianočku nikdy nepiekli a obávame sa, že vianočka zmení svoj tvar, spichneme konce všetkých troch vrkočov kúskom špajdle. Vianočku necháme pri izbovej teplote ešte chvíľu kysnúť. Potom ju natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
4.
Pečieme v stredne vyhriatej rúre približne na 170°C. Počas pečenia môžeme teplotu ešte trochu zvýšiť. Keď je vianočka pekne upečené, vyberieme z nej špajle a necháme ju vychladnúť. Podávame posypanú práškovým cukrom najlepšie na druhý deň.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať