Pridať recept

Punčový koláč

ingrediencie

14 ks
vajce
14 PL
práškový cukor
14 PL
polohrubá múka
2 ks
kypriaci prášok do pečiva
500 ml
vlažná voda
200 g
cukor
1 ks
šťava z pomaranča
1 ks
šťava z citróna
1 PL
ríbezľový džem
podľa chuti
hnedý rum
trochu
punčová aróma
1 ks
ríbezľový džem
2 ks
punčová poleva
100 ml
červený sirup

postup

1.
Najskôr si pripravíme pláty. Budeme potrebovať dva pláty zo 4 vajíčok a jeden zo 6 vajíčok. Pripravíme si ich rovnakým spôsobom akurát ten zo šiestich vajíčok treba piecť v hlbšom plechu, aby bol hrubší.
 
2.
PIŠKÓTOVÝ PLÁT /2x/ 4 ks vajcia 4 PL cukor práškový 4 PL múka polohrubá 1/2 ks prášok do pečiva POSTUP : PIŠKÓTOVÝ PLÁT : Vyšľaháme si bielka, pridáme práškový cukor a opäť chvíľku šľaháme. Postupne pridávame žĺtky, múku a kypriaci prášok do pečiva. Všetko spolu jemne premiešame a pečieme na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pláty zo štyroch vajíčok pečieme na tenkých plechoch a plát zo šiestich vajíčok ( PIŠKÓTOVÝ PLÁT /1x/ 6 ks vajcia 6 PL cukor práškový 6 PL múka polohrubá 1 ks prášok do pečiva,..pečieme na hlbšom plechu, aby bol krásne vysoký.
3.
Po upečení necháme piškótové pláty vychladnúť na pracovnej doske a potom z vychladnutých plátov stiahneme papier na pečenie. Jeden tenký plát nahrubo natrieme ribezľovým džemom a priložíme ho hrubším plátom zo šiestich vajíčok.
4.
Pripravíme si sirup, ktorým budeme stredový plát kropiť, aby bol šťavnatý. SIRUP : suroviny na sirup : 500 ml voda vlažná 200 g cukor 100 ml červený sirup 1 ks šťava z pomaranča 1 ks šťava z citróna 1 PL ribezľový džem rum podľa chuti punčová aróma ( nemusí byť ) POSTUP : Vodu uvaríme s cukrom a necháme vychladnúť. Pridáme 100 ml červeného sirupu, šťavu z pomaranča, šťavu z citrónu, 1 PL džemu, rumu podľa chuti, troška punčovej arómy a pretože som to mala málo červené, lebo som použila domáci červený sirup tak som pridala aj troška červeného farbiva, aby mal koláčik lepšiu farbu. Farbivo nemusíte pridať. Takto pripraveným sirupom pomaly polievame stredový plát. Najlepšie polievkovou lyžicou.
5.
POZOR : Nepolievajte koláč, úplne od kraja po kraj, pretože v tom prípade sa Vám celý koláčik rozmočí, dôležité je nechať pri polievaní z každej strany 1cm nepoliaty kraj - skrajky sa neskôr zrežú a koláčik bude tip-top.
6.
Druhý tenký plát opäť natrieme nahrubo ribezľovým džemom a priložíme ho na stredový už namočený plát tak, že džem bude zospodu, pretože vrchnú časť koláčika polejeme punčovou polevou.
7.
Punčovú polevu si pripravíme podľa návodu. Obsah sáčku zmiešame s vodou, natrieme na koláč a necháme stuhnúť. Keď je poleva polotuhá, vtedy si môžeme naznačiť s ostrým nožíkom rezy ( ale len po poleve ) a necháme stuhnúť. To len preto, aby sa nám to dobre krájalo vo finále. Hotový koláčik môžeme ozdobiť ešte pásikami čokoládovej polevy.
8.
Dobrú chuť :-)
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dorisa
19.12.2013 11:28 | |
+7 -5
Milujem takýto, ešte som ho nepiekla, skúsim...ďakujem za recept. :P
diabambulka
19.12.2013 12:50 | |
+7 -7
Rado sa stalo :-) kamarátka aj moja švagriná nehovooriac o mojom staršom synátorovi ho milujú a za každým mi hovoria musíš upiecť punčák, mňááám :-)) ta ak náhodouu sa rozhodneš ho vyskúšať budem držať palce, pekné sviatky :-)