Pridať recept

Voňavý tekvicový koláč

8
porcií
180
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Plnka

800 g
tekvica
4 ks
vajce
2 PL
kyslá smotana
5 PL
cukrový sirup
2 KL
citrónová kôra
štipiek
mletá škorica
štipiek
mleté klinčeky

Cesto

200 g
hladká múka
1 PL
cukor
125 g
maslo
štipiek
soľ

postup

1.
Rúru si predhrejeme na 200°C. Tekvicu ošúpeme, rozkrojíme napoly, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kúsky. Pečieme ju na plechu vo vyhriatej rúre približne 40 minút.
 
2.
V miske zmiešame múku, cukor, maslo, soľ a 1 lyžicu studenej vody. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme na pol hodinu do chladničky. Cesto vyberieme a medzi dvoma vrstvami kuchynskej fólie rozvaľkáme na okrúhlu placku. Vystelieme ňou formu, pričom by mali okraje trochu prečnievať. Cesto vložíme naspäť do chladničky na ďalšiu pol hodinu.
3.
Medzitým vyberieme upečenú tekvicu a necháme ju trochu vychladnúť. Lyžicou vydlabeme približne 500 g dužiny, popučíme ju vidličkou na jemnú hmotu. Pridáme vajíčka, kyslú smotanu, cukrový sirup, citrónovú kôru, škoricu, klinčeky a zmes poriadne premiešame.
4.
Formu vyberieme z chladničky, rozotrieme naň pripravenú plnku a pečieme pri teplote 200°C približne 40 minút. Plnka by mala stuhnúť a trochu zhnednúť. Koláč necháme vychladnúť a podávame ho čo najskôr.
5.
TIP: Ako ozdobu môžeme použiť kyslú smotanu alebo vanilkovú zmrzlinu.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať