Pridať recept

Tradičná grécka baklava

ingrediencie

6 ks
štrúdľové cesto
100 g
maslo
150 g
vlašské orechy
150 g
mandle
1 KL
mletá škorica
1/4 KL
muškátový oriešok

Sirup

500 ml
voda
500 g
cukor
1/2 ks
citrón
1/2 ks
celá škorica

postup

1.
Vlašské orechy a mandle posekáme nahrubo (ak ich budeme chcieť pomlieť v kuchynskom robote, robíme to osobitne). Zmiešame ich so škoricou a muškátovým orieškom.
 
2.
Formu na pečenie vymastíme tukom. Cesto rozbalíme a jeden plát vložíme na plech tak, aby trochu prečnieval a celá forma bola pokrytá. Potrieme ho roztopeným maslom a rovnako to urobíme aj s ďalšími dvoma plátmi cesta, ktoré uložíme tiež do formy.
3.
Cesto posypeme orechovou zmesou. Ďalšie 3 pláty cesta prekrojíme na polovicu po šírke a potrieme ho maslom. Okraje spodného cesta prekryjeme cez to vrchné.
4.
Povrch koláča rozkrojíme na kocky tak, aby sme neprerezali spodok cesta. V predhriatej rúre pečieme približne 35 min.
5.
Medzitým si v kastróle pripravíme sirup. Do horúcej vody nasypeme cukor, pridáme škoricu a cukor necháme roztopiť. Dochutíme citrónovou šťavou a odstavíme z ohňa.
6.
Upečený koláč vyberieme z rúry a ešte teplý ho polejeme pripraveným sirupom. Necháme ho vychladnúť a nakrájame podľa predlohy, ktorú sme si spravili.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať