Tradičná grécka baklava
4
porcie
70
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
6
ks
štrúdľové cesto
100
g
maslo
150
g
vlašské orechy
150
g
mandle
1
KL
mletá škorica
1/4
KL
muškátový oriešok
Sirup
500
ml
voda
500
g
cukor
1/2
ks
citrón
1/2
ks
celá škorica
postup
1.
Vlašské orechy a mandle posekáme nahrubo (ak ich budeme chcieť pomlieť v kuchynskom robote, robíme to osobitne). Zmiešame ich so škoricou a muškátovým orieškom.
2.
Formu na pečenie vymastíme tukom. Cesto rozbalíme a jeden plát vložíme na plech tak, aby trochu prečnieval a celá forma bola pokrytá. Potrieme ho roztopeným maslom a rovnako to urobíme aj s ďalšími dvoma plátmi cesta, ktoré uložíme tiež do formy.
3.
Cesto posypeme orechovou zmesou. Ďalšie 3 pláty cesta prekrojíme na polovicu po šírke a potrieme ho maslom. Okraje spodného cesta prekryjeme cez to vrchné.
4.
Povrch koláča rozkrojíme na kocky tak, aby sme neprerezali spodok cesta. V predhriatej rúre pečieme približne 35 min.
5.
Medzitým si v kastróle pripravíme sirup. Do horúcej vody nasypeme cukor, pridáme škoricu a cukor necháme roztopiť. Dochutíme citrónovou šťavou a odstavíme z ohňa.
6.
Upečený koláč vyberieme z rúry a ešte teplý ho polejeme pripraveným sirupom. Necháme ho vychladnúť a nakrájame podľa predlohy, ktorú sme si spravili.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.