Pridať recept

Bratislavský orechovník, makovník

Bratislavský orechovník, makovník
Zdroj: sikovna_gazdinka

ingrediencie

600 g
polohrubá múka
štipiek
soľ
200 g
Hera
2 ks
žĺtok
2 dl
mlieko
10 dkg
práškový cukor
1 kocka
droždie

Maková plnka

2,5 dl
mlieko
230 g
práškový cukor
1 balíček
vanilkový cukor
300 g
mletý mak
70 g
hrozienka

Orechová plnka

300 g
mleté vlašské orechy
zbytok rovnako

postup

1.
S múkou preosejeme štipku soli. Nastrúhame heru. V deci mlieka s trochou cukru rozmrvíme kocku droždia a počkáme kým vzíde kvások. Pridáme zbyrok mlieka podľa ptreby. Vypracujeme cesto. Na chladnom mieste necháme 3 hodiny odpočívať.
 
2.
Potom cesto rozdelíme na 5 častí. Sformujeme do bochníkov, ktoré na tenko vyvaľkáme. Natrieme plnkou, stočíme a preložíme na vymastený plech. Necháme pol hodinu podkysúť na plechu. Podkysnuté potrieme žĺtkom. Na chvíľu dáme na chladné miesto a upečieme na 180 stupňov cca 15-20 minút do zlatista.
3.
Plnky: Mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom necháme zovrieť. Do viraceho nasypeme zomletý mak/orechy, prípadne 3 zomleté klinčeky a hrozienka, citrónovú kôru. Premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať