Pridať recept

FOTORECEPT: Sójové mlieko a okara

2
porcie
45
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

450 g
sója
3 litre
voda

postup

1.
Vrecko 450 g sóje preberieme od nečistôt.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
 
2.
Vysypeme do misky a zalejeme 2 litrami vody.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
3.
Po 5 hodinách sója pekne napučí...
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
4.
Sóju prepláchneme studenou vodou cez sitko.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
5.
Vysypeme do misky, zalejeme 2 litrami vody a necháme napučať ešte 5 hodín. Ak sa voda znova zamúti, sóju prepláchneme. Asi po 10 hodinách je sója riadne napučaná, prepláchneme ju naposledy a prilejeme do nej pol litra vody aby sa ľahšie rozmixovala.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
6.
Sóju aj s vodou vysypeme do mixéra.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
7.
A riadne rozmixujeme.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
8.
Na hustú kašu...
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
9.
Masu vysypeme do hrnca, zalejeme 2 litrami vody a necháme za stáleho miešania zovrieť.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
10.
Na povrchu sa ešte pred varom vytvorí hustá pena, ktorú pozbierame a vyhodíme.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
11.
Miešame a zberáme penu až kým mlieko nezačne vrieť.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
12.
Po zovretí znížime teplotu na 75-80 °C a zohrievame za stáleho miešania ešte 15 minút.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
13.
Uvarené mlieko precedíme cez husté sitko.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
14.
Lyžicou vytlačíme do poslednej kvapky...
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
15.
Zostane nám suchá sójová drť - okara, ktorá obsahuje len malú časť tuku, bielkovinu, vitamíny skupiny B a vlákninu. Používa sa na prípravu polievok, karbonátkov, paštét a nátierok, môžeme ju pridávať do párkov a klobás. Dá sa použiť na prípravu slaných ale aj sladkých pokrmov. Po upečení chutí ako kokos, môžeme ju pridávať do orechových náplní alebo namiesto tvarohu do koláčov. Pridaním Salka a rastlinného stuženého tuku sa znej dá vyrobiť známa sójová tyčinka - suk. Okaru môžeme skladovať v mrazničke.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
16.
Získané sójové mlieko ešte raz precedíme cez jemné sitko a prelejeme do fliaš. Podľa tohto receptu vyjde 2 až 2,5 litra hustého mlieka, ktoré môžeme ďalej použiť na výrobu sójového syra - tofu alebo ako kravské mlieko. Uskladňujeme ho v chladničke a spotrebujeme do 5-7 dní.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
17.
Sójové mlieko je zdrojom vápnika, železa, tiamínu (vitamín B1), niacínu (vitamín B3), vitamínu E, lecitínu a vlákniny. Obsahuje fytoestrogény, prírodné látky podobné hormónu estrogén, ktoré v tele pôsobia podobne ako tento hormón. Vďaka nim je významnou prevenciou a podporou liečby ženských problémov spojených s menopauzou. V porovnaní s kravským mliekom neobsahuje laktózu ani kazeín. Je významným zdrojom bielkovín, svojím zložením aminokyselín sa približuje zloženiu aminokyselín bielkovín živočíšneho pôvodu. Bielkoviny sójového mlieka obsahujú osem esenciálnych aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje, ale nevie si ich vyrobiť a musí ich prijímať potravou. Tuky obsiahnuté v sójovom mlieku sú tvorené najmä nenasýtenými mastnými kyselinami, vďaka ktorým je vhodnou prevenciou srdcových a cievnych ochorení.
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Fotorecept: Sójové mlieko a okara
Zdroj: ikzm1
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
vojacik268
1.4.2020 14:17 | |
+0 -0
Mlieko je chutne, dakujem :) treba si naozaj davat pozor na miesanie, lebo sa rychlo pripaluje