Jablkový koláč
8
porcií
120
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
150
g
maslo
2
PL
cukor
250
g
múka
750
g
jablko
1
štipka
soľ
1
KL
mletá škorica
3
PL
marhuľový džem
1
PL
škrobová múčka
3
PL
cukor
25
g
ďumbier kandizovaný
1
ks
citrón
postup
1.
Pripravíme si pevné a hladké linecké cesto, ak spolu zmiešame cukor, kúsky masla, múku, soľ, a 2-3 lyžice ľadovej vody. Spracované cesto prikryjeme a necháme ho odležať v chlade.
2.
Jablká si rozdelíme na osminky, ošúpeme ich a vykrojíme jadrovníky. Takéto očistené jablká pokrájame na plátky. Teplou vodou umyjeme citrón, osušíme a ostrúhame kôru. Z citróna vylisujeme aj šťavu, ktorou polejeme jablká. Nadrobno pokrájame ďumbier a zmiešame ho spolu s cukrom, škrobovou múčkou a škoricou, ktorý primiešame k jablkám. Rúru si predhrejeme na 200°C.
3.
Cesto si rozdelíme na 2 časti, pri čom jedna bude o niečo väčšia. Tú väčšiu rozvaľkáme a vyložíme ním formu. spodok cesta popicháme vidličkou. Ak nám prečnieva cesto, tak ho odrežeme. Okraj cesta nezabudneme potrieť studenou vodou. Cesto si naplníme pokrájanými jablkami. Okraje spodného a vrchného cesta dôkladne stlačíme a palcom s ukazovákom sformujeme zvlnený okraj. Môžeme si aj ozdobiť koláč, ale nie je to povinnosť. Z odrezkov cesta vykrojíme ornamenty, ktoré potrieme studenou vodou a koláč takto ozdobíme.
4.
Do stredu môžeme vyrezať otvor, aby mala kade unikať para. Koláč budeme piecť dozlata asi 45 minút a kým je ešte horúci ho na záver potrieme marmeládou.
Podobné recepty
Pripravte si GRANADÍR alebo granadiersky pochod: Recept na najlepší piatkový obed - takto už nebude nikdy suchý
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.