Pridať recept

Dobošova torta

ingrediencie

6 ks
vajce
180 g
práškový cukor
150 g
maslo
220 g
hladká múka
štipiek
soľ
1 KL
kypriaci prášok do pečiva

Plnka

300 ml
mlieko
100 g
čokoláda
2 PL
maizena
250 g
maslo
180 g
práškový cukor

Karamel

125 g
kryštálový cukor
50 ml
smotana
50 ml
voda

postup

1.
Žĺtky a maslo vymiešame s polovicou práškového cukru. Postupne primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou. Nakoniec vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, vylejeme ho na plech vyložené papierom na pečenie a postupne upečieme vo vyhriatej rúre.
 
2.
Upečené pláty preložíme na kuchynskú dosku a každý prekrojíme napoly. Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky, hodíme ju do vriaceho mlieka a za stáleho miešania ju necháme rozpustiť. V troške vody rozmiešame maizenu a vylejeme ju do čokoládového mlieka. Uvaríme hladký krém. V miske zatiaľ zmiešame na kocky nakrájané maslo s práškovým cukrom. Nakoniec obe hmoty spojíme a vymiešame hladký kakaový krém.
3.
Čokoládovou plnkou naplníme pripravené 4 pláty a dva si odložíme nabok. Spojíme ich dokopy a vrch aj boky torty natrieme zvyšným krémom. Zvyšné pláty nakrájame na trojuholníky. V hrnci si roztopíme cukor na karamel, zalejeme ho vodou a smotanou. Odstavíme z ohňa a namočíme v nej nakrájané pláty z jednej strany. Položím ich na tortu a dáme ju stuhnúť do chladničky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať