Pridať recept

Veterníky s karamelovou plnkou

8
porcií
50
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

300 ml
voda
100 g
maslo
220 g
polohrubá múka
štipiek
soľ
5 ks
vajce

Plnka

200 g
kryštálový cukor
500 ml
smotana na varenie
2 ks
vajce
160 g
polohrubá múka
200 g
maslo
200 ml
smotana na šľahanie
1 balíček
vanilkový cukor
1 balíček
stužovač šľahačky
trochu
práškový cukor na posypanie

postup

1.
Vo vriacej vode v hrnci rozpustíme stužený tuk maslo, dochutíme ho štipkou soli, stále miešame a pomaly sypeme múku. Nemali by sa nám tvoriť hrudky, stále miešame, varíme, až kým sa cesto neprestane lepiť na dno hrnca a varechu.
 
2.
Cesto necháme chvíľu vychladnúť a za stáleho miešania doň po jednom vmiešame vajíčka elektrickým mixérom. Malo by vzniknúť hladké a vláčne cesto.
3.
Cesto preložíme do cukrárskeho vrecúška a zvolíme vhodný nádstavec. Plech si vyložíme papierom na pečenie a striekame naň okrúhle rovnaké tvary s priemerom cca 8 cm. Veterníky pečieme približne 10 minút vo vyhriatej rúre na 230°C. Počas pečenia rúru nemôžeme otvoriť, inak by nám mohlo cesto klesnúť.
4.
Kryštálový cukor v hrnci roztopíme na karamel, zalejeme ho smotanou a za stáleho miešania ho rozpustíme. Múku vmiešame do troške vody a prilejeme do karamelu. Pridáme žĺtky a uvaríme hladký a hustejší krém. Vmiešame maslo, zľahka tuhý sneh pripravený z bielkov a občas premiešame. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a stužovačom.
5.
Upečené veterníky necháme vychladnúť, rozkrojíme ich napoly a jednu časť natrieme karamelovým krémom a druhú šľahačkou. Spojíme ich, posypeme práškovým cukrom a necháme stuhnúť v chladničke.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať