Pridať recept

Domáci zemiakový chlieb

ingrediencie

1 kg
hladká múka chlebová
4 dl
vlažná voda
1 dl
vlažné mlieko
3 ČL
soľ
1 PL
ocot
1 ČL
celá rasca
3 ČL
kryštálový cukor
1 kocka
droždie
2 ks
stredné, uvarené zemiaky

postup

1.
Do misky dám všetky suché suroviny a premiešam. V strede urobím jamku a nalejem mlieko a vodu. Do toho rozdrobím čerstvé droždie a vidličkou zamiešam, aby napučalo, kým nastrúham zemiaky na jemnom strúhadle. Pridám ocot a najlepšie je rukou vymiesiť cesto. Cesto by malo byť tuhšie, homogenné. Ak treba, môžme aj dosýpať múky. Potom cesto zakryjem a dám na teplom mieste vykysnúť.
 
2.
Potom cesto vyložím na dosku a vyváľam okruhlý bochník. Dobré je cesto dať do nejakej nádoby, napr.do okrúhleho cedítka, tak že si doň dám utierku, pomúčim ju múkou a vložím vyvaľaný bochník, aby trochu podkysol. Medzi tým si vyhrejem rúru na 200 °C. Keď je rúra vyhriatá, tak bochník vysypem na pomastený plech, v strede urobím jamku prstom a potriem zľahka vodou. Vložím do rúry a pečiem pri tejto teplote 25 min., vtedy chlebík chytí kôrku. Potom teplotu znižím na 120-150 °c, podľa toho ako vám rúra pečie a dopekám ešte 25 min. Zároveň keď vkladám do rúry chlieb, tak vložím aj mištičku s vodou, alebo hrnček.Je to pre pečenie chleba dobré, že je v rúre aj trocha pary.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dadika.z
22.2.2016 17:04 | |
+1 -9
prave som ho skusila je v rure tak som zvedava dakujem za receptik
dadika.z
22.2.2016 17:04 | |
+6 -0
prave som ho skusila je v rure tak som zvedava dakujem za receptik
duhasto
1.2.2015 13:37 | |
+15 -6
...tento chlieb dnes pečiem asi ôsmy raz,je výborný,ďakujem za recept...
Podobné články
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...