Pridať recept

Veľkonočný zajko

ingrediencie

Na cesto

200 ml
mlieko
80 g
maslo
380 g
hladká múka
1 balíček
Droždie Dr.Oetker
80 g
cukor
1 balíček
vanilkový cukor
1 ks
citrón

Na náplň

1 balíček
zlatý klas DrOetker
250 ml
mlieko
2 PL
cukor
100 g
hrozienka

Na potretie

2 PL
mlieko

Ešte potrebujeme

plech na pečenie

postup

1.
Na prípravu cesta zahrejeme v hrnci mlieko a rozpustíme v ňom maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku, sušené droždie, cukor, vanilínový cukor a kôru z citrónu.
 
2.
Pridáme mlieko s maslom alebo margarínom a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
3.
Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas, ale len s 250 ml mlieka a 2 PL cukru podľa návodu na obale.
4.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, krátko premiesime a 1/3 cesta odložíme bokom. Zvyšné cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 50 x 20 cm a potrieme náplňou. Posypeme hrozienkami a zrolujeme. Závin preložíme na plech vyložený papierom na pečenie švom nadol a vytvoríme telo a hlavu zajaca v tvare osmičky.
5.
Z väčšej časti zostávajúceho cesta vytvarujeme valček, priložíme na hlavu zajaca a ostrým nožom nakrojíme tak, aby vznikli 2 ušká. Zo zvyšného cesta vytvarujeme chvostík a labky, ktoré priložíme k telu. Necháme ešte asi 15 minúť na teplom mieste kysnúť.
6.
Povrch potrieme pomocou štetca alebo pierka mliekom. Z hrozienok vytvoríme oko a ňufáčik. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Zajaca necháme vychladnúť.
7.
Elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3.
8.
Tip: Namiesto hrozienok môžeme použiť brusnice.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Veľkonočná šunka
Veľkonočná šunka nikdy nebola lepšia! Toto sú TRIKY, ako uvariť vždy perfektnú šunku, aj svokra ju chválila!
Chuť varenej šunky závisí od jej kvality, ale veľký vplyv má aj spôsob varenia! Poradíme kedy a ako uvariť...
TOP
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície a zvyky Veľkej Noci približuje etnologička
Varená šunka, údené klobásky, domáca slaninka, chren, vajíčka či koláčiky. To je sviatočné menu, ktoré...
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Biele vlákna prechádzajúce cez šunku nie sú ničím zvláštnym a väčšina z nás im nevenuje pozornosť. Koniec...
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Na prvý pohľad je ťažké posúdiť, ktoré vajcia sú čerstvé. Zvonka vyzerajú všetky veľmi podobne. Keď...
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...